Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Osuđenik na smrtnu kaznu predebeo za egzekuciju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Richard Cooey nad kojim bi se trebala izvršiti smrtna kazna u listopadu, tvrdi da je predebeo za egzekuciju.

Naime, Richard smatra da bi zbog njegove debljine moglo doći do problema pri pronalasku vena zbog čega bi mogao biti nedovoljno anesteziran ili čak ostati bez anestezije.

Pročitajte i ovo Problem debljine u Hrvatskoj - 2 Istraživanje Europske inicijative Svako treće dijete u Hrvatskoj ima ozbiljan zdravstveni problem: Adekvatno ga ne prepoznaju ni roditelji ni liječnici obiteljske medicine Državno odvjetništvo u Splitu Uvjetne kazne Šokantna presuda za spolno uznemiravanje djece: Uložili žalbu nakon pisanja medija

Njegovi odvjetnici žalbom su pokušavali dokazati da ima sužene vene kad se suočio sa izvršenjem smrtne kazne prije pet godina te da se problem pogoršao zbog dodatne debljine. 

Pozivaju se na dokument koji im je dostavila Cooeyeva bolničarka 2003. koji kaže da osuđenik ima sužene vene te da bi za izvršenje egzekucije trebalo puno više vremena.

U žalbi koja je prošli petak predana savezom sudu u Columbusu, također stoji da su zatvorski liječnici imali problema pri vađenju krvi zbog pretraga kojima je Conney bio podvrgnut. Osuđenik je inače visok 1,70 cm a teži 121 kilogram.

Cooey (41) je osuđen na smrt zbog silovanja i ubojstva dvije studentice 1986. Sud mu je u zadnji trenutak odgodio izvršenje smrtne kazne 2003, no u travnju je izgubio parnicu kada je Vrhovni sud obrazložio kako je propustio rok unutar kojeg je mogao podnijeti novu žalbu.

Smrtna kazna određena mu je za 14. listopada. To će biti prva egzekucija u državi Ohio nakon prestanka neslužbenog državnog moratorija koji je počeo prošle godine.

Naskon što je Vrhovni sud obnovio proceduru 16 osuđenika smaknuto je diljem Amerike.

U posljednjoj podnesenoj žalbi Cooeyev odvjetnik tvrdi da bi lijek koji osuđenik uzima zbog migrene i glavobolje mogao poništiti djelovanje prva tri lijeka koji država Ohio koristi tijekom procesa smaknuća.

Cooey inače koristi lijek Topamax koji bi mogao poništiti djelovanje thiopentala, koji služi da se osuđenici uspavaju prije nego im se ubrizgaju dvije smrtonosne supstance. Tako u dokumentima dostavljenim sudu tvrdi Dr. Mark Heath, liječnik kojeg je unajmila obrana.

Heath također navodi kako bi Cooeyeva težina u kombinaciji s odbijanjem efekta prvog lijeka, mogla dovesti do toga da uopće ne bude anesteziran.

Cooeyev odvjetnik to smatra ozbiljnim problemom.

'Svi stručnjaci slažu se da ako djelovanje prvog lijeka bude poništeno, smaknuće će biti grozno,' dodaje odvjetnik.

Glasnogovornici zatvora i Ureda državnog odvjetništva jučer su izjavili kako nisu upoznati sa novom žalbom te da cijeli slučaj ne mogu komentirati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene