Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strašni uvjeti života

Samo je željela pogledati utakmicu - A dobila je godinu dana zatvora!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mlada Britanka iranskog podrijetla Ghoncheh Ghavami, uhićena u Teheranu jer je željela gledati mušku odbojkašku utakmicu, osuđena je na godinu dana zatvora zbog "propagande protiv režima", nakon sudskog procesa koji je organizacija Amnesty International ocijenila "skandaloznim".

"Presuda mi još nije službeno uručena, ali sudac mi ju je pokazao i moja klijentica je osuđena na godinu dana zatvora", rekao je odvjetnik Mahmud Alizadeh Tabatabaie čije su riječi u nedjelju prenijeli iranski mediji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Presuda za zločin 'Oko za oko': Unakažena Iranka će uliti krvniku kiselinu u oba oka Slika nije dostupna Skupina za ljudska prava tvrdi 'Iranka Aštiani u srijedu će biti obješena zbog ubojstva'

"Pošto ranije nije osuđivana, sud bi joj mogao smanjiti kaznu", dodao je ne objasnivši razloge te presude.

London je "zabrinut" tom odlukom suda. "Pitamo se koji su motivi procesa, pravednost procesa i uvjeti zatočenja osuđene", rekao je u nedjelju glasnogovornik Foreign Officea, prenosi AFP.

Smrt vješanjem: Ubijena jer je izbola muškarca koji ju je htio silovati

Ta 25-godišnjakinja je privedena 20. lipnja kada je sudjelovala na skupu žena koje su u Teheranu željele gledati utakmicu Svjetske odbojkaške lige između Italije i Irana. Puštena je nakon nekoliko sati, ali je za par dana opet uhićena.

Nakon 126 dana u zatvoru, mlada žena je u listopadu dva tjedna odbijala hranu u znak prosvjeda protiv zatočenja i nevođenja procesa, prema Facebook stranici Free Ghoncheh Ghavami, na kojoj njezina obitelj i prijatelji vode kampanju za njezino oslobađanje.

Šef policije general Esmail Ahamdi Mogadam je u lipnju rekao da policija ne može dozvoliti ženama nazočnost na stadionima jer miješana publika na stadionima nije u općem interesu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene