454982
454982
454982
454982
454982

Osuđena lažna rođakinja žrtve zrakoplovne nesreće Germanwingsa

  • , 26.10.2016., 18:57
  • Autor:
  • komentara

Tridesetpetogodišnjakinja koja se lažno predstavljala kao rođakinja poginule putnice zrakoplova Germanwingsa koji se srušio u ožujku prošle godine, osuđena je u srijedu u Koelnu na godinu dana zatvora uvjetno zbog prijevare.

 
 
 
 
mjesto tragedije Germanwingsa u Alpama (Foto: AFP)
mjesto tragedije Germanwingsa u Alpama (Foto: AFP)

“Osuđena je iskoristila katastrofalnu situaciju u kojoj su se našli svi povezani s tom zrakoplovnom nesrećom”, rekao je državni odvjetnik.

Osuđena žena, koja zbog bolesti nije nazočila suđenju, odmah nakon pada zrakoplova u ožujku 2015. obratila se Lufthansi, u čijem vlasništvu se nalazi kompanija Germanwings (danas Eurowings) i predstavila kao sestrična jedne od poginulih putnica.

Lufthansa, iz obzira prema rodbini poginulih, nije provjeravala identitet osoba koje su se predstavile kao rođaci i koje su u dva navrata odletjele na mjesto nesreće.

Lufthansa je optuženoj i pratitelju dva puta platila let do Marseilla i smještaj u hotelu visoke kategorije. Na jedno od putovanja optužena je povela i dvoje djece. Ukupni trošak tih putovanja po Lufthansi je iznosio 16.000 eura.

Optužena je sudjelovala i na komemoracijama na mjestu gdje je pao Germanwingsov zrakoplov kada je poginulo 150 putnika i članova posade. Tom prilikom je pripadnicima specijalne ekipe za psihičku pomoć rodbini poginulih upalo u oči njezino čudno ponašanje jer je optužena govorila u jednoj prilici o jednoj poginuloj rođakinji, a u drugoj o dvije.

Uoči drugog putovanja na mjesto nesreće optužena si je dala istetovirati datum nesreće i broj leta.

Uoči procesa, sudac je najavio da bi mogao zatražiti psihijatrijsko vještačenje nad optuženom kako bi se nedvosmisleno moglo utvrditi je li bila svjesna svojih postupaka, ali je proces obavljen bez nazočnosti optužene koja ima dva tjedna pravo na žalbu.

Zrakoplov Germanwingsa na letu Barcelona-Duesseldorf srušio se 24. ožujka 2015. u francuskim Alpama. Istraga je pokazala da je zrakoplov namjerno oborio kopilot koji je na taj način počinio samoubojstvo. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se