Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Filmska priča

Osuđen sudac koji je skrivao mito u staklenkama za kisele krastavce u vrtu: Pobjegao iz zemlje pa tvrdio da je otet

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Ukrajinski visoki antikorupcijski sud 14. lipnja osudio je bivšeg kijevskog suca Mykolu Chausu na 10 godina zatvora nakon što ga je proglasio krivim za primanje mita.

Mikola Čaus, bivši ukrajinski sudac, osuđen je na 10 godina zatvora zbog podmićivanja, a imovina mu je zaplijenjena, izvijestio je u srijedu Visoki antikorupcijski sud Ukrajine. Mito od 140.000 eura je držao u staklenkama za kisele krastavce. 

Čaus je nezakonito primio novac, a sada se također suočava s trogodišnjom zabranom rada kao sudac, navodi se u priopćenju Ureda posebnog protukorupcijskog tužiteljstva Ukrajine.

"Ova je presuda dokazala - čak i ako ste sudac, ukrajinski antikorupcijski organi sustići će vas prije ili kasnije", rekao je Vitalij Šabunin, predsjednik odbora antikorupcijske agencije sa sjedištem u Kijevu.

U kolovozu 2016. Nacionalni ured za borbu protiv korupcije objavio je da je sudac Čaus primio mito u iznosu od 140.000 eura.

Pročitajte i ovo Poruka pred školom u Beogradu Sud odlučio Otkriveno zašto je ocu dječaka ubojice zaplijenjena imovina: Saznalo se što je otac u pritvoru pokušao napraviti pa je uslijedila reakcija

Pročitajte i ovo Zdravko Mamić Provedena istraga Podignuta optužnica protiv osječkih sudaca i braće Mamić: Otkrivene sve muljaže i što su sve suci dobili

Čaus, koji je presudio u nekoliko političkih postupaka u korist saveznika bivšeg predsjednika Petra Porošenka, stekao je ozloglašenu reputaciju nakon što je uhićen 2016. skrivajući svoje zalihe mita u posudama za kisele krastavce u vrtu svoje supruge i vlastitom automobilu.

Isprva je negirao optužbe i rekao da je skriveni novac posudio za izgradnju nove kuće. Kasnije je rekao da je slučaj protiv njega politički motiviran.

Iako je ukrajinski parlament 2016. dopustio njegovo uhićenje, Čaus je iskoristio sudski imunitet i napustio zemlju te pronašao utočište u Moldaviji, piše Politico.

Iako je Ukrajina 2017. od Moldavije zatražila Čausovo izručenje, trebalo je četiri godine prije nego što je konačno ulovljen.

No u šokantnom obratu nepoznati otmičari prvi su došli do Čausa u travnju 2021., tako tvrdi njegov odvjetnik, te ga oteli i odveli u nepoznatom smjeru, a kasnije i u Ukrajinu.

Istraživački novinari tada su rekli da je ukrajinska obavještajna služba bila umiješana u otmicu, što je Kijev negirao.

Ukrajinski dužnosnici napokon su ga uhvatili nekoliko mjeseci kasnije, u srpnju 2021., kada je stigao u selo u Viničkoj oblasti u zapadnoj Ukrajini noseći samo kratke hlače, a tvrdio je da je pobjegao otmičarima.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene