Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osuđen na 27 godina zatvora

Kako je Roman pokrao milijune s računa banaka i građana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sin ruskog parlamentarnog zastupnika osuđen je u SAD-u, jer je sa 1,7 milijuna tuđih bankovnih računa hakiranjem ''pobrstio'' najmanje 169 milijuna dolara.

''Danas je loš dan za hakere. Ideja da je internet neka vrsta divljeg zapada na kojem sve prolazi je prošlost'', rekla je u petak američka tužiteljica Annette L. Hayes, nakon presude ruskom hakeru Romanu Seleznevu koji je putem interenta pokrao milijune dolara.

Pročitajte i ovo Legija Sloboda Rusiji Cezar ima poruku za cara Zapovjednik ruskih legionara koji napadaju Rusiju: "Idemo u rat, umarširat ćemo u Moskvu!" Napad na regiju Harkiv Na obrazovnu ustanovu Ruski napad na granici s Ukrajinom: Četiri osobe prevezene u bolnicu, ima i mrtvih

Roman Seleznev u zatvoru će provesti 27 godina i mora platiti kaznu od 170 milijuna dolara, objavila je tužiteljica, javlja AP. Između ostalog, ukradene je podatke o kreditnim karticama dalje prodavao hakerima na internetu.

Da se Selezney na internetu bavi mutnim poslovima osumnjičen je 2011. kada su mu se na teret stavljala 29 nedjela, a uhićen je tek 2014. Teškom mukom i uz pomoć lokalne policije, pronašli su ga američki tajni agenti – na Maldivima je s djevojkom ispijao koktele plaćene ukradenim novcem. Pri krađi nije birao žrtve, pa se tako na popisu našlo 3.700 financijskih institucija, više od 500 tvrtki diljem svijeta i milijuni građana s kreditnim karticama.

Nakon uhićenja na Maldivima odveden je u Seattle te mu je određen pritvor. Kako se razvijala istraga, optužnica je rasla i 29 točaka kriminalnih radnji ubrzo se pretvorilo u 40. Proglašen je krivim za njih 38, među kojima je devet za hakiranje i deset za prijevaru. On se branio slabim zdravljem i voljom da vlastima pomogne uhititi druge cyber kriminalce. Suočivši se s presudom, Selezney je prihvatio odgovornost za svoja nedjela.

''Seleznev je ruski haker koji je mislio da se može sakriti u sjeni interneta dok je na svoj račun preusmjeravao milijune i milijune dolara koji mu nisu pripadali. Osim toga, provodio je ponašanje koje je značilo da bi se ukradena kartica mogla dobiti online lako kao i kupovina knjige na Amazonu. Za sada znamo za gubitke od 169 milijuna dolara za koje je odgovoran'', rekla je na konferenciji za novinare nakon presude.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene