Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova pravila u Bundestagu

Oštrije kazne za zastupnike koji prime mito: I do pet godina zatvora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osim što će pooštriti kazne za primanje mita, Njemačka će povećati naknade zastupnicima u Bundestagu.

Nova vladajuća koalicija u Njemačkoj odlučila je povećati naknade zastupnicima u Bundestagu, a istodobno pooštriti kazne za primanje mita, što je rezultat višegodišnje rasprave, pišu njemački mediji.

Pročitajte i ovo Maja Šupe Narušeno joj zdravlje Potvrđena optužnica protiv sutkinje Šupe: Dobro osmišljenim planom pokušala zamagliti 15000 eura mita Umirovljenica, ilustracija Objavio HZMO Poznato kada stižu mirovine: Osim povećanja, stiže još jedno iznenađenje za dio korisnika

Naknade zastupnicima u dva će koraka biti povećane svaki put za 415 eura i na kraju će iznositi 9.082 eura, što je visina plaće jednog sudca vrhovnog suda. Istodobno će se, sukladno nacrtu zakona što su ih u ponedjeljak odobrili klubovi zastupnika vladajuće većine u Bundestagu, pooštriti i kazne za mito.

Merkel o trećoj vladi: Želimo da ljudi budu u središtu djelovanja!

Sukladno nacrtu zakona, u srpnju bi naknada njemačkim zastupnicima porasla sa sadašnjih 8.252 eura na 8.667 eura, što je povećanje za pet posto, a iduće godine uslijedilo bi povećanje za daljnjih 4,8 posto. Prvo povećanje državu bi stajalo ukupno 1,7 milijuna eura, a drugo 3,5 milijuna. Naknade zastupnicima posljednji su put rasle prošle godine.

Nacrt zakona nadalje predviđa da zastupničke naknade od 2016. godine rastu sukladno s rastom brutto plaća u državi.

Smanjit će im se mirovine

Plan povećanja naknada predviđa i dodatke predsjednicima parlamentarnih odbora i povjerenstava od 15 posto njihovih naknada. Do sada su dodatke primali samo predsjednik Bundestaga i njegovi zamjenici.

Istodobno s povećanjem naknada trebale bi se smanjiti zastupničke mirovine i to sa sadašnjih 67,5 posto naknade na 65 posto, a ukida se i mogućnost odlaska u zastupničku mirovinu s navršenih 57 godina života. Umjesto toga, zastupnici bi mogli otići u mirovinu najranije sa 63 godine.

Zastupnik koji bi primio mito mogao bi biti kažnjen s do pet godina zatvora. Strože kazne za mito preduvjet su da Njemačka ratificira konvenciju UN-a protiv korupcije, na što se čeka već godinama.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene