Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sedam godina zatvora

Oštre reakcije: 'Presuda Juliji Timošenko je politički motivirana'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nevladina organizacija za obranu ljudskih prava Amnesty International danas je osudila presudu bivšoj ukrajinskoj premijerki Juliji Timošenko.

Sedmogodišnju kaznu zatvora zbog zloupotrebe ovlasti Amnesty International je ocijenio 'politički motiviranom'. 'Sudski proces protiv Julije Timošenko politički je motiviran', stoji u priopćenju Amnestyja te se poziva na njezino 'hitno oslobađanje' iz zatvora u kojemu je od 5. kolovoza.

'Proces protiv Julije Timošenko ukazuje na sustavne probleme unutar pravosudnog sistema u Ukrajini, a način na koji je proces vođen potiče nas da posumnjamo u neovisnost pravosuđa' u toj bivšoj sovjetskoj republici, stoji u priopćenju organizacije u čijem je potpisu ime zamjenika njezina direktora Johna Dalhuisena. 'Presudom se odluke što ih je Julija Timošenko donosila kada je bila na premijerskoj dužnosti pokušavaju prikazati protuzakonitima'.

Sud u Kijevu proglasio je danas bivšu ukrajinsku premijerku Juliju Timošenku krivom za prekoračenje ovlasti prilikom potpisivanja plinskih ugovora s Rusijom 2009. i osudio je na sedam godina zatvora, javljaju ukrajinski i ruski mediji.

Sudac Rodion Kirejev izjavio je da je njezina krivnja dokazana te da su njezini potezi prouzročili državnu štetu u iznosu od 1,5 milijardi ukrajinskih grivnji (189 milijuna dolara) koju ona mora nadoknaditi. Interfaks prenosi da će se zatvorska kazna računati počev od 5. kolovoza kada je pritvorena, te da joj je zabranjeno iduće tri godine biti u državnoj službi. Timošenko ima rok od 15 dana da podnese žalbu prizivnom sudu.

Timošenko je i danas ponovila da nije kriva, a suđenje naziva osvetom sadašnjeg predsjednika države Viktora Janukoviča. Ona je pozvala Ukrajince da joj se pridruže u borbi protiv, kako je rekla, 'autoritarnog režima' predsjednika Janukoviča.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna djela, a ne riječi Žestoko se obrušili na EU, Norvešku, Švicarsku i Veliku Britaniju: "Cjepivo su usmjerevali prema bogatim zemljama'' Slika nije dostupna ''U ozbiljnom je stanju'' Bivša ukrajinska premijerka zaražena: Julija Timošenko pozitivna na koronavirus

Kritikama Kijevu zbog sedmogodišnje zatvorske kazne pridružili su se OESS i Moskva koja suđenje drži antiruskim, a razumijevanje za reakcije iz inozemstva pokazao je ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič i poručio da presuda nije konačna, prenose agencije. 'Taj slučaj vrijedan žaljenja priječi europsku integraciju Ukrajine. Budi zabrinutost EU-a i razumijemo zašto', rekao je.

'Ukrajina mora pokazati krajnju transparentnost svojih sudskih postupaka', rekao je litavski ministar vanjskih poslova Audronius Azubalis, trenutačni predsjedatelj Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), javlja agencija AFP. Rusko ministarstvo vanjskih poslova u cijelom suđenju vidi 'očit antiruski kontekst', prenosi Reuters.

'Plinski ugovori sklopljeni su uz strogo poštivanje zakona Rusije i Ukrajine i odredbi međunarodnog prava', priopćilo je ministarstvo. Ruski premijer Vladimir Putin, koji boravi u posjetu Kini, rekao je da 'ne razumije zašto je osuđena' bivša ukrajinska premijerka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene