455699
455699
455699
455699
455699

OŠTRE PORUKE IZ BIH "Hrvati ovo ponižavanje više neće tolerirati"

  • , 02.11.2016., 14:40
  • Autor:
  • komentara

Direktor Hrvatskog dokumentacijskog centra iz BiH i zastupnik u Hrvatskom saboru Željko Raguž istaknuo je da je procesuiranje ratnih zločina selektivno i na štetu Hrvata.

 
 
 
 
Božo Ljubić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Božo Ljubić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH koji okuplja najvažnije hrvatske stranke u toj zemlji, izjavio je danas u Mostaru da je uhićenje desetorice visokih hrvatskih dužnosnika u Bosanskoj posavini odgovor premijeru Andreju Plenkoviću koji je zatražio ravnopravnost te pokušaj da se bosanskohercegovačke Hrvate kolektivno proglasi dijelom zajedničkog zločinačkog pothvata u zemlji i istodobno amnestira druge zločine.

"Bitan je trenutak kada se ovo dogodilo. Radi se o prvom radnom danu nakon posjeta premijera Andreja Plenkovića, nakon obećane potpore za ravnopravnost Hrvata u BiH. Ovdje se radi o bacanju klipova u kotač EU procesa u BiH", rekao je Ljubić na konferenciji za novinare nakon sjednice Glavnog vijeća HNS-a BiH. Dodao je da su uhićenja jasna poruka bosanskohercegovačkim Hrvatima da ih se želi 'dodatno poniziti, naš vjerski i moralni identitet'.

"To više tolerirati nećemo. Mi smo ogorčeni načinom i trenutkom na koji su uhićeni pripadnici HVO-a iz Posavine. Nameće nam se dojam da je na djelu 'logika zajedničkog zločinačkog pothvata' koja u poziciju osumnjičenih stavlja pripadnike HVO-a i HDZ-a", dodao je Ljubić. Pri tome je upozorio kako su među osumnjičenim i optuženima svi hrvatski dužnosnici koji su obnašali vojne i civilne dužnosti, a da istodobno nitko od članova vlade bošnjačkih ratnih vlasti u Sarajevu nije procesuiran niti osumnjičen.

Ljubić, koji je i saborski zastupnik, istaknuo je kako će se u Saboru zauzimati za uspostavu institucionalne ravnopravnosti. "Ja uvjeravam sve da ću djelovanjem u Saboru tražiti da Hrvatska stavi sve instrumente u funkciju i da u komunikaciji s institucijama BiH i EU učini sve da se u BiH konačno uspostavi institucionalna ravnopravnost", istaknuo je Ljubić.

Direktor Hrvatskog dokumentacijskog centra iz BiH i zastupnik u Hrvatskom saboru Željko Raguž istaknuo je da je procesuiranje ratnih zločina selektivno i na štetu Hrvata. "Imamo selektivan pristup da se procesuiraju zločini nad Bošnjacima i Srbima, a istodobno se ne procesuiraju zločini nad Hrvatima", rekao je Raguž.

Bivši ministar pravde i aktualni dopredsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH Bariša Čolak ocijenio je da rad pravosuđa ne pridonosi stabilnosti zemlje. "Jedan od ključnih problema je taj da bi pravosuđe trebalo biti jedna od ključnih karika stabilnosti, ali ona to nije", rekao je Čolak. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se