Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Oštećeni kitolovac izbjegava led

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oštećeni japanski kitolovac koji se zapalio uz obalu Antarktike u postavljen je uz druga dva broda kako ne bi otplutao u led, a posada se i dalje trudi ugasiti požar pod palubom.

Vatrogasci još ne mogu prići brodu Nisshin Maruu, japanskome brodu nosivosti 8.000 tona iako se požar donekle ublažio na antarktičkoj hladnoći, objavile su službe spašavanja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kod Novog Vinodolskog Iz mora izvučeno tijelo mrtve žene: Uočeno je još noćas, ali se čekalo zbog juga Ilustracija Mladi se iznenadili FOTO Prvi put nakon 25 godina zabilježen rijedak fenomen: Stručnjak objasnio o čemu je riječ

"Još ima kriznih mjesta, a vatrogasci još ne mogu pod palubu", kaže glasnogovornik novozelandske pomorske uprave Lindsay Sturt i dodaje da je brod sada postavljen uz jedan opskrbni brod i još jedan kitolovac.

"On nema nikakvu pogonsku moć, a u blizini su ledenjaci, pa ne želimo da slobodno pluta. Planiramo pomaknuti brod na sigurnije mjesto", kaže Sturt.

Smanjuje se i strah da će iz broda isteći nafta ili kemikalije jer je posada uspjela ispumpati vodu i ispraviti brod, dodaje.

Novozelandski dužnosnici upozorili su u četvrtak na moguću ekološku katastrofu na Antarktici nakon što je na japanskom kitolovcu izbio požar pa oštećeni brod bez pogona bespomoćno pluta u blizini staništa pingvina na zamrznutoj obali. 

Većina od 160 članova posade broda Nisshin Marua evakuirana je na tri ostala broda, dok je na kitolovcu ostalo 20 ljudi

Premda je odgovornost za oštećeni brod prvenstveno na japanskim vlastima, nalazi se u vodama u kojima, prema međunarodnom sporazumu, Novi Zeland obavlja akcije potrage i spašavanja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene