Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suđenje vodećima u SAD-u?

Ostavka pravnog savjetnika Bijele kuće zbog Guantanama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pravni savjetnik Bijele kuće Greg Craig trebao bi danas objaviti svoje povlačenje s dužnosti, izvješćuje The Wall Street Journal pozivajući se na dužnosnike administracije, a Bloomberg News pak javlja da je Radna skupina Obamine administracije preporučila je da se suđenje 40-ak ili 50-ak vodećih zatvorenika od preostalih 215 u zatvoru mornaričke baze Guantanamo na Kubi održi na tlu Sjedinjenih Država.

Konačna odluka još nije donesena, kazao je dužnosnik pod uvjetom da ostane neimenovan, te dodao kako bi već danas mogla biti objavljena imena nekih zatočenika kojima bi se održala vojna ili civilna suđenja. Odluka o tome kojim će se zatočenicima suditi jedna je od ključnih za provedbu odluke Obamine administracije o zatvaranju Guantanama do 22. siječnja 2010. Ministar prvosuđa Eric Holder i drugi pravosudni dužnosnici, upozorili su da će biti teško ispoštovati taj rok. Administracija preispituje slučajeve preostalih zatočenika kako bi utvrdila koje treba prebaciti u druge zemlje, kojima suditi, a koje neograničeno držati u pritvoru. Dužnosnici su kazali da je SAD u međuvremenu dobio suglasnost drugih zemalja da prihvate one zatočenike iz Guantanama koji su predviđeni za transfer.

Pročitajte i ovo Mohamad Štajeh Rat u Gazi Palestinski premijer podnio ostavku: "To ima smisla samo u kontekstu dogovora za sljedeću fazu" Demostracije protiv Katalin Novák - 1 Orban ostao bez suradnice Mađarska predsjednica podnijela ostavku: Iza odluke stoji skandal povezan s pedofilom

>> Odobreno prebacivanje zatvorenika iz Guantanama

Ostavka

Greg Craig, vodeći pravnik Bijele kuće i bliski suradnik predsjednika Baracka Obame, pomogao je u vođenju nekoliko ključnih projekata, uključujući zatvaranje zatočeničkog centra Guantanama i objavu povjerljivih dokumenata o nacionalnoj sigurnosti iz razdoblja administracije predsjednika Georgea W. Busha. Demokratski dužnosnici kazali su za CNN da je Craig smijenjen zbog nezadovoljstva visokih dužnosnika Bijele kuće s njegovom provedbom planova o zatvaranju Guantanama. (Hina) 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene