Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Švedskoj preminula žena

Zaraza E.coli bakterijom proširila se na pet zemalja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Muškarac iz Španjolske koji je bio u Njemačkoj hospitaliziran je nakon simptoma povezanih s E.coli bakterijom.

Muškarac iz San Sebastijana mogao bi biti prva osoba zaražena E.coli bakterijom u Španjolskoj, piše Reuters. Španjolska nastavlja odbijati njemačke optužbe da su oni krivi za širenje zaraze E.coli bakterijom.

Zaraženi 40-godišnji muškarac vratio se iz Njemačke 20. svibnja, a hospitaliziran je deset dana kasnije i prebačen u jedinicu intenzivnog liječenja. Ministarstvo zdravstva čeka nalaze testiranja kako bi se uvjerli je li doista riječ o E.coli bakteriji. 

U Švedskoj je preminula 50-godišnja žena zaražena istom bakterijom, piše Local. Nesretna žena smrtonosnom bakterijom zarazila se tijekom putovanja u Njemačkoj, a u bolnicu Soedra Aelvsborgs u Boraasu blizu Goeteborga je primljena 29. svibnja. U Švedskoj je od E.coli bakterije zaraženo 40 ljudi.

BBC javlja kako se zaraza E.coli bakterijom proširila i u Švicarsku, Dansku, Nizozemsku i Veliku Britaniju.

Svima je poznato da je povrće originalno prljavo, drugim riječima, mora se oprati. Sirove namirnice se moraju prati Prof.dr. Ira Gjenero Margan, voditeljica službe za epidemiologiju Njemački stručnjaci prognoziraju kako će se zaraza bakterijom u narednim danima dodatno pogoršati, piše BBC. Pretpostavlja se da su krastavci iz Španjolske 'krivi' za trenutno stanje u Njemačkoj. Istraživači s njemačkog sveučilišta u Muensteru izvijestili su da su osmislili brzinski test za otkrivanje pogubne bakterije Escherichie coli koja je u Njemačkoj već, prema zadnjim informacijama, odnijela 16 života.

'Zahvaljujući biomolekulskom postupku moguće je za nekoliko sati utvrditi posebne značajke patogenog agensa na temelju vrlo malih količina enterohemoragijske bakterije Escherichie coli' (EHEC), ističe u priopćenju sveučilište u Muensteru. Voditelj znanstvenog tima koji je osmislio pretragu, profesor Helge Karch, kasnije će utorak održati tiskovnu konferenciju.

Zadnji je preminuo 75-godišnji muškarac, dok su prije njega od opasne bakterije umrle tri starije žene. Njemački Bild piše kako je dosad zaraženo oko 1400 osoba te da se broj oboljelih u Hamburgu, a ima ih 488, smanjio, no u drugim njemačkim regijama zaraženih je sve više. U pokrajini Sjeverna Rajna zaraženo je 85 osoba, a u Mecklenburg-Vorpommernu 84.

Vlasti upozoravaju da se u Sjevernoj Njemačkoj još uvijek ne smiju jesti rajčice, krastavci i salata na kojima je otkrivena opasna bakterija. Rusi su pak u ponedjeljak zabranili uvoz pojedinog svježeg voća iz Njemačke i Španjolske.

Inače, najmlađa žrtva E. coli Njemica je Katarina D. koja je preminula u 24. godini, no većina ih je starija od 70 godina. Najstarija preminula bila je 91-godišnjakinja, piše njemački Bild.

Epidemija je poprimila neviđene razmjere. 'Takva brzina širenja još nije viđena... Obično bilježimo oko 1000 slučajeva na godinu, a mi imamo 1200 oboljelih u 10 dana', rekao je Jan Galle, direktor nefrološke klinike u Luedenscheidu.

Institut Roberta Kocha, zadužen za sanitarni nadzor, upozorava da su 'mogući novi smrtni ishodi'. Od najopasnije posljedice zaraze, razvoja hemolitičko-uremijskog sindroma (HUS), trenutno se u Njemačkoj liječe 352 osobe. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene