Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novinarske udruge

'Oslobodite novinara Montazera al-Zaidija'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Organizacije za medijske slobode, Međunarodna federacija novinara i Reporteri bez granica pozivaju u srijedu na oslobađanje iz zatvora Montazera al-Zaidija, iračkog televizijskog novinara koji je cipelama gađao ameirčkog predsjednika Georgea W. Busha na konferenciji za novinare u Bagdadu.

'Novinar je izražavao vlastita uvjerenja i mi ne možemo tolerirati takve akcije', poručuje Aidan White, glavni tajnik IFJ-a na službenim stranicama.

Pročitajte i ovo Nuspojave ibuprofena Opasne nuspojave UZNEMIRUJUĆE Uzela lijek koji Hrvati obožavaju i proživjela pakao: "Ovakvi slučajevi su rijetki, ali.." Slika nije dostupna Pušten iz zatvora VIDEO Bacač cipela na Busha tvrdi da su ga u zatvoru mučili

No 'nakon godina zastrašivanja, lošeg postupanja i neriješenih ubojstava koje su počinili američki vojnici, ne iznenađuje ljutnja i ogorčenje među novinarima', navodi White.

IFJ drži kako nije nimalo slučajno da se Al-Zaidi na prosvjed takve vrste odlučio nekoliko dana nakon što su Sjedinjene Države odbile osloboditi uhićenog novinara, iako je irački sud naredio da bude pušten.

'Kada se čini da SAD postupaju protivno zakonitim odluka Iraka, ne iznenađuje ako novinari posegnu za drugim metodama prosvjeda protiv nepravde', rekao je White.

I Reporteri bez granica žale što se al-Zaidi poslužio neprimjerenom metodom, no pozivaju na njegovo puštanje iz zatvora i traže od iračke sigurnosne službe da zajamči dobro postupanje prema novinaru, tim više što je i sam Bush relativizirao incident.

'Žalimo što se novinar poslužio takvom metodom prosvjeda protiv politike američkog predsjednika, no iz humanitarnih razloga i da bi se smirile napetosti, pozivamo vas da oslobodite Muntadara al-Zaidija kojega već dva dana u zatvoru drže iračke vlasti', navode Reporteri.

Dužnosnik u iračkom ministarstvu unutarnjih poslova Abdel Karim Khalaf rekao je Reporterima da je al-Zaidi uhićen u trenutku prekršaja prema Člancima 223, 225 i 227 iračkog kaznenog zakona.

Novinaru prijeti kazna do sedam godina zatvora za 'vrijeđanje stranog državnika', rekao je Abdel Karim Khalaf te ustvrdio da se prema njemu nije loše postupalo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene