Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

Počelo suđenje

Oslo: Suđenje trojici zbog planiranja napada na danski list

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trojica Norvežana optuženih da su uz pomoć Al Kaide planirali bombaški napad na danski dnevnik Jyllands-Posten zbog objave kontroverznih karikatura proroka Muhameda 2005., izjasnili su se da nisu krivi.

Mikael Davud, urgujskog podrijetla, irački Kurd Shawan Sadek Saeed Bujak i Uzbekistanac David Jakobsen odbacili su sve točke optužnice za koje ih se tereti.

Tužitelj Geir Evanger je prvog dana suđenja u svojoj uvodnoj riječi kazao da je Davud naučio kako se koristiti eksplozivom u logoru za obuku Al Kaide u Pakistanu, kada je sklopio 'sporazum' s tom terorističkom organizacijom o napadu na danski dnevnik.

Optuženi trojac nabavio je sastojke poput vodikovog peroksida i acetona, kazao je tužitelj koji ostalu dvojicu optužuje i za planiranje ubojstva danskog karikaturista Kurta Westergaarda koji je nacrtao proroka Muhameda s bombom u turbanu. Davudov odvjetnik tvrdi da se radi o 'pionirskom' sudskom slučaju koji će biti test za novi norveški zakon o terorizmu.

Objavljivanje karikatura krajem 2005. i početkom 2006. u više europskih tiskovina izazvalo je bujicu bijesnih prosvjeda diljem Bliskog istoka i Afrike. Početkom studenog ove godine u podmetnutom je požaru uništena redakcija francuskog satiričkog tjednika Charlie Hebdo nakon što je na naslovnici osvanula slika proroka Muhameda

Pročitajte i ovo Policija u Srbiji, ilustracija Pretukli Hrvate u Pančevu Hrvatska uputila prosvjednu notu Srbiji: "Najoštrije osuđujemo napad, bio je nacionalno i etnički motiviran" Komemoracija za žrtve brutalnog napada u Sydneyju Ubijeno šest osoba Napadač iz Sydneyja ciljao je žene: "Snimke govore same za sebe"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene