Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Oskvrnuto stotinu židovskih grobova u Poljskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vandali su sprejem nacrtali kukaste križeve i ispisali antisemitske poruke na stotinjak nadgrobnih spomenika na povijesnom židovskom groblju u Czestochowi, na jugu Poljske, priopćila je policija.

"Nepoznati počinitelji su crnim sprejem nacrtali svastike, Davidove zvijezde i druge znakove i oskvrnuli stotinjak grobova" u subotu u noći, priopćila je policija.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rat u Europi Poljska bijesni jer je Rusija povrijedila zračni prostor: Varšava traži objašnjenje Moskve Ilustracija Rat u Europi Rusija napala Kijev i Lavov, uzbuna u Poljskoj: ''Ruski projektil je ušao u naš zračni prostor, digli smo avione''

Vandali su ispisivali uvredljive poruke poput "Židovi van" na
njemačkom jeziku, slova SS - kraticu nacističke organizacije koja je bila odgovorna za osnivanje koncentracijskih logora - i crtali vješala.

Predsjednik tamošnje židovske zajednice rekao je da žali zbog izgreda, dodajući da on ne smije zasjeniti činjenicu da se u Poljskoj obnavljaju tisuće židovskih groblja.

Groblje u Czestochowi je među najvećim židovskim grobljima u Poljskoj, s više od 4.000 grobova.

Oko tri milijuna od 3,3 milijuna poljskih Židova pobijeno je u Drugom svjetskom ratu, većinom u koncentracijskim logorima kojima su upravljali Nijemci. 

Preživjeli Židovi su uglavnom otišli iz Poljske tijekom poraća, ostaviši iza sebe svoj imutak i kulturne objekte, kao što su groblja i sinagoge.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene