Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SAD se angažira

Osigurati Iranu medicinske izotope

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SAD će zajedno s drugim državama podnijeti novi prijedlog Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) da se Iranu osiguraju medicinski izotopi zbog kojih je navodno krenuo u obogaćivanje urana, rekao je glasnogovornik State Departmenta.

'Želimo reći da ako Iran osjeća da ima određene potrebe, mi smo se spremni konstruktivno angažirati i pokušati utvrditi način na koji bi međunarodna zajednica i potencijalno SAD mogli zadovoljiti te potrebe', rekao je glasnogovornik Philip Crowley. Taj je potez čini se odgovor na objavu Irana da je pokrenuo obogaćivanje urana do razine od 20 posto, kako bi osigurao gorivo za medicinsko-istraživački reaktor u Teheranu koji proizvodi medicinske izotope.

Pročitajte i ovo Emmanuel Macron, Ursula von der Leyen pozivi na deeskalaciju Svijet u strahu od novog sukoba zbog napada na Iran: "Apsolutno je nužno da regija ostane stabilna" Slika nije dostupna Iran: Rusko nuklearno gorivo neće zaustaviti obogaćivanje urana

SAD, zajedno s drugim zemljama, dovode u pitanje motive Irana za to obogaćivanje, ističući da se njime povećava sposobnost proizvodnje goriva za nuklearno oružje. Crowley je rekao novinarima da bi prema novom prijedlogu međunarodna zajednica 'omogućila Iranu nabavu medicinskih izotopa iz trećih zemalja'.

Iranov nepotreban korak

'Postoje alternative. Iranska odluka da pobošlja svoju doradu urana na 20 posto je nepotreben korak', rekao je Crowley. Osiguravajući mogućnost da izravno kupi izotope, po njegovim bi riječima bio 'najbrži i najjeftiniji' način da Iran izbjegne nestašicu izotopa i pridonio bi 'izgradnji povjerenja'. Odluku o proizvodnji visokoobogaćenog urana Iran je obrazložio potrebom osiguranja goriva za 41-godišnji teheranski reaktor američke proizvodnje, koji osigurava medicinske izotope za liječenje oko 850,000 oboljelih od bubrežnih i srčanih bolesti te od raka.

Međutim, Iran ne rasoplaže tehnologijom prerade 20-posto obogaćenog urana u gorive šipke za reaktor, pa bi njegovo odbijanje ponude gotovih izotopa i daljnje ustrajanje na proizvodnji visokoobogaćenog urana samo potvrdilo optužbe međunarodne zajednice da režim u Teheranu razvija nuklearno oružje.

Američki predsjednik Barack Obama u utorak je upozorio da nastavljanje iranskog nuklearnog programa "nije prihvatljivo" ni za SAD niti za međunarodnu zajednicu. Po riječima Davida Albrighta, predsjednika Instituta za znanost i međunarodnu sigurnost u Washingtonu, "70 posto posla na proizvodnji urana za nuklearno oružje obavljeno je kada je Iran obogatio uran u plinovitom stanju na razinu od 3,5 posto".

>> 'SAD razvija značajan režim sankcija za Iran'

Obogatiti ga do razine od 20 posto je dodatnih "15 do 20 posto puta do toga". Kada je uran obogaćen iznad 20 posto smatra se visokoobogaćenim. Zatim ga treba obogatiti do 60 posto i potom do 90 posto, kada se može koristiti za nuklearno oružje. "Zadnja dva koraka nisu veliki problem i mogu se izvesti u relativno malom objektu u roku od nekoliko mjeseci", rekao je Albright za The Washington Post od utorka. Obogaćivanjem urana povećava se razina izotopa U-235, ključnog za lančanu nuklearnu reakciju, kojeg u prirodi uranova rudača sadrži samo 0,7 posto. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene