Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Potrebna nam je svaka nacija'

Orban zabrinut za unutarnje tržište i zajedničku valutu EU-a, Britanci poručuju: 'Ne odlazimo iz svijeta'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Viktor Orban nakon Brexita zabrinut je, kaže, zbog gubitka povjerenja u europski projekt. U isto vrijeme britanski ministar financija uvjerava u spremnost svoje zemlje da održi povoljno ozračje u poslovima.

Mađarski premijer Viktor Orban kazao je u ponedjeljak da je zabrinut zbog gubitka povjerenja u europski projekt, tvrdeći da je Europska unija nepoštivanjem pravila ugrozila unutarnje tržište i zajedničku valutu.

Pročitajte i ovo Viktor Orban u posjeti BiH Nastavio u Banja Luku Orban doputovao u BiH, kratko bio u Sarajevu, oni mu se požalili na jednu osobu Američki vojni zrakoplovi na nosaču aviona Hutisti odgovorili raketama Napadi u Jemenu: Amerikanci i Britanci unišili tri podzemna skladišta oružja

Gorljivi kritičar EU-a, Orban je također upozorio da će se Unija zbog Brexita suočiti s još većim izazovima ukoliko se ne uspije pronaći rješenje za migrantsku krizu.

"Glavni razlog krize i nesigurnosti u Europi je taj što su zbog nepoštivanja pravila ugrožena dva najveća europska postignuća: zajednička valuta i unutarnje tržište osigurano Schengenom", napisao je Orban u kolumni za Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Također je uvjeren da će Velika Britanija nakon referenduma o napuštanju EU-a pronaći put vlastite budućnosti.

"Nisam zabrinut za Britance, govorimo tu o najiskusnijoj demokraciji u Europi (...) radije se brinimo za sebe", napisao je Orban. Mađarski premijer smatra da EU u rješavanju kriznih stanja mora više uključiti ljude.

"Potrebna nam je svaka osoba, svaka nacija, svaka članica. Institucije to ne mogu nadoknaditi. One moraju pomagati i koordinirati, a ne gurati zemlje članice u pozadinu", napisao je Orban, aludirajuću na Europsku komisiju.

Osborne putuje u SAD kako bi pokazao da Britanija "ne odlazi iz svijeta"

Britanski ministar financija George Osborne odlazi u ponedjeljak u New York kako bi uvjerio u spremnost svoje zemlje da održi povoljno ozračje u poslovima usprkos Brexitu, prije nego to isto ponovi u Kini i Singapuru.

"Britanska odluka da napusti EU očito sa sobom nosi ekonomske izazove ali moramo učiniti maksimum da od Velike Britanije učinimo najbolje mjesto na svijetu za poslovanje", objasnio je Osborne u priopćenju ministarstva financija.

Osborne,koji se zalagao za ostanak Britanije u EU, kreće u New Yorku s nizom putovanja kojima se želi pokazati da Velika Britanija napušta EU ali "ne odlazi iz svijeta".

"Nastavit ćemo biti model slobodne razmjene, demokracije i sigurnosti, otvoreniji svijetu više nego ikada", rekao je on.

Britanci su, njih 17,4 milijuna (51,9 posto), 23. lipnja glasovali na referendumu za izlazak Velike Britanije iz EU-a. Izlaznost na birališta iznosila je 72,2 posto.

Dan nakon referenduma na kojemu je izglasan Brexit američki predsjednik Barack Obama je izjavio da će Velika Britanija i Europska unija ostati "prijeko potrebni partneri za SAD".

"Narod Ujedinjenog Kraljevstva se izjasnio i mi poštujemo njegovu odluku", rekao je Obama, podsjećajući na "posebne odnose" SAD-a i Britanije i ističući njezinu ulogu kao saveznika u NATO-u. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene