442934
442934
442934
442934
442934

Orban zabrinut za unutarnje tržište i zajedničku valutu EU-a, Britanci poručuju: 'Ne odlazimo iz svijeta'

  • , 11.07.2016., 15:56
  • Autor:
  • komentara

Viktor Orban nakon Brexita zabrinut je, kaže, zbog gubitka povjerenja u europski projekt. U isto vrijeme britanski ministar financija uvjerava u spremnost svoje zemlje da održi povoljno ozračje u poslovima.

 
 
 
 
Viktor Orban (Foto: AFP)
Viktor Orban (Foto: AFP)

Mađarski premijer Viktor Orban kazao je u ponedjeljak da je zabrinut zbog gubitka povjerenja u europski projekt, tvrdeći da je Europska unija nepoštivanjem pravila ugrozila unutarnje tržište i zajedničku valutu.

Gorljivi kritičar EU-a, Orban je također upozorio da će se Unija zbog Brexita suočiti s još većim izazovima ukoliko se ne uspije pronaći rješenje za migrantsku krizu.

"Glavni razlog krize i nesigurnosti u Europi je taj što su zbog nepoštivanja pravila ugrožena dva najveća europska postignuća: zajednička valuta i unutarnje tržište osigurano Schengenom", napisao je Orban u kolumni za Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Također je uvjeren da će Velika Britanija nakon referenduma o napuštanju EU-a pronaći put vlastite budućnosti.

"Nisam zabrinut za Britance, govorimo tu o najiskusnijoj demokraciji u Europi (...) radije se brinimo za sebe", napisao je Orban. Mađarski premijer smatra da EU u rješavanju kriznih stanja mora više uključiti ljude.

"Potrebna nam je svaka osoba, svaka nacija, svaka članica. Institucije to ne mogu nadoknaditi. One moraju pomagati i koordinirati, a ne gurati zemlje članice u pozadinu", napisao je Orban, aludirajuću na Europsku komisiju.

Osborne putuje u SAD kako bi pokazao da Britanija "ne odlazi iz svijeta"

Britanski ministar financija George Osborne odlazi u ponedjeljak u New York kako bi uvjerio u spremnost svoje zemlje da održi povoljno ozračje u poslovima usprkos Brexitu, prije nego to isto ponovi u Kini i Singapuru.

"Britanska odluka da napusti EU očito sa sobom nosi ekonomske izazove ali moramo učiniti maksimum da od Velike Britanije učinimo najbolje mjesto na svijetu za poslovanje", objasnio je Osborne u priopćenju ministarstva financija.

Osborne,koji se zalagao za ostanak Britanije u EU, kreće u New Yorku s nizom putovanja kojima se želi pokazati da Velika Britanija napušta EU ali "ne odlazi iz svijeta".

"Nastavit ćemo biti model slobodne razmjene, demokracije i sigurnosti, otvoreniji svijetu više nego ikada", rekao je on.

Britanci su, njih 17,4 milijuna (51,9 posto), 23. lipnja glasovali na referendumu za izlazak Velike Britanije iz EU-a. Izlaznost na birališta iznosila je 72,2 posto.

Dan nakon referenduma na kojemu je izglasan Brexit američki predsjednik Barack Obama je izjavio da će Velika Britanija i Europska unija ostati "prijeko potrebni partneri za SAD".

"Narod Ujedinjenog Kraljevstva se izjasnio i mi poštujemo njegovu odluku", rekao je Obama, podsjećajući na "posebne odnose" SAD-a i Britanije i ističući njezinu ulogu kao saveznika u NATO-u. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se