449118
449118
449118
449118
449118

ORBANOVA PORUKA 'Ne prihvaćamo da bilo tko blokira pristupanje Srbije EU'

  • , 05.09.2016., 18:46
  • Autor:
  • komentara

Mađarska ne prihvaća da bilo tko iz bilo kojeg razloga blokira pristupanje Srbije EU, rekao je premijer te zemlje Viktor Orban na sastanku sa srbijanskim kolegom Aleksandrom Vučićem u Beogradu i poručio da su "jedino mjerilo" u tom procesu obveze koje neka država ima u procesu eurointegracija.

 
 
 
 
Viktor Orban (Foto: AFP)
Viktor Orban (Foto: AFP)

Srbija i Mađarska unaprijedile su suradnju na svim poljima, surađivat će i u rješavanju migrantske krize, a srpsko-mađarska suradnja dodatno će ojačati zajedničkom sjednicom dviju vlada, priopćila su dvojica premijera na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji poslije razgovora u četiri oka i susreta izaslanstava dviju država.

Orban, koji je uz najviše državne i vojne počasti u ponedjeljak dočekan na početku službenog posjeta Beogradu, poručio je kako Mađarska ne prihvaća da bilo tko iz bilo kojeg razloga blokira pristupanje Srbije EU, ocijenivši kao "jedino mjerilo" u tom procesu obveze koje neka država ima u procesu eurointegracija.

"To mora biti odlučujuće, a ne sama integracija niti to dopada li se netko nekome ili ne", rekao je Orban, naglašavajući da je domaćinu prenio kako će Mađarska ustrajati u tom svom stajalištu jer je i Budimpešta na putu integracija prolazila kroz različite faze potpore i otežavanja integracije u EU.

"Ja za sada ne znam što da vam ponudim, nego to da se što više približite (Uniji), a ne želim govoriti o tome da ima nastojanja da se Srbija spriječi da postane članicom EU ili da joj se taj put oteža", rekao je Orban.

Mađarski premijer izjavio je kako se ne može isključiti mogućnost eskalacije i pogoršanja migrantske krize "i da države Europe moraju za to biti spremne", ali je naglasio i da Mađarska "neće učiniti ništa što bi moglo ugroziti Srbiju" kao suverenu zemlju koja na svojim granicama može dopustiti "samo ono što država želi".

"Nama je interes da nitko na ilegalan način ne uđe u Srbiju, time se povećava i sigurnost Mađarske... Nije ni interes Srbije da 10.000 ljudi bude blokirano u zemlji", poručio je Orban naglasivši da je migrantska kriza bila jedna od ključnih tema s Vučićem.

Istodobno, srbijanski je premijer istaknuo kako je Orban "dva ili tri puta ponovio" da nije optimist glede situacije u svijetu, pa tako ni migrantske krize.

"Moramo se pripremiti i za jesen i za zimu. Danas je više od 5.000 migranata na teritoriju Srbije... Spremni smo formirati timove koji će raditi strategiju i pripreme za ono što nas čeka u budućnosti", rekao je Vučić.

Srbijanski premijer najavio je dodatno poboljšanje odnosa i suradnje dviju država kroz zajedničku sjednicu vlada do kraja godine u Srbiji, te formiranje posebne radne skupine sa po tri do četiri člana iz svake zemlje.

"Trebamo analizirati rješenja u svakoj od zemalja i primjenjivati ono što se pokazalo boljim", objasnio je Vučić.

Ocijenio je "iznimno važnim" da ekonomije i gospodarstva dviju država napreduju i najavio je više mađarskih investicija u Srbiji.

"Zahvalan sam Orbanu što je rekao da ćemo vidjeti mađarske investicije, ne samo u Vojvodini i na sjeveru, već svugdje u Srbiji", rekao je Vučić. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se