Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ograničavanje suvereniteta zemlje

Orban optužuje EP za metode u sovjetskom stilu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mađarska je optužila Europski parlament da pribjegava metodama u sovjetskom stilu, kojima se ograničava suverenitet zemlje, nakon što je EP usvojio rezoluciju u kojoj izražava žaljenje zbog nedavnih izmjena mađarskog ustava.

Europski parlament rekao je u srijedu mađarskom premijeru Viktoru Orbanu da riskira izolaciju Mađarske u Europi ako ne opozove 'protudemokratske' promjene, što je posljednja u nizu svađa između Budimpešte i Bruxellesa koji strahuje da se Mađarska, članica EU-a, vraća autoritarnoj vladavini.

Pročitajte i ovo Prosvjed protiv Viktora Orbana - 3 Mjesec dana do izbora Tisuće u prosvjedu protiv mađarskog premijera: Skup je vodio čovjek kojeg smatraju prvom prijetnjom Orbanu na nadolazećim izborima Multilateralni sastanak na marginama samita Europskog vijeća u Bruxellesu Sastanak u Bruxellesu Zločesti dečko EU-a popustio: Postignut dogovor o 50 milijardi eura za Ukrajinu

>> Orban: Politika Angele Merkel je nacistička

'Od vladavine sovjetskog carstva nijedna druga vanjska sila nije se usudila otvoreno pokušati ograničiti suverenitet Mađara', rekao je Orban za javni radio i dodao da neke od preporuka Europskog parlamenta krše ugovor EU-a.

Zastupnici EP-a kažu da je Orban, koji je iskoristio svoju dvotrećinsku većinu da donese stotine zakona otkako je došao na vlast 2010., promjenom sustava oslabio demokratski sustav.

Orban odbacuje te optužbe. Mađarski parlament, uz potporu Orbanove stranke i desničarske stranke Jobbik, usvojio je u petak rezoluciju u kojoj se kaže da Europski parlament ide protiv europskih vrijednosti. U rezoluciji se traži 'poštovanje i jednaki tretman' za Mađarsku.

'Mi ne želimo živjeti u europskom carstvu koje ima svoje središte u Bruxellesu i gdje nam govore što trebamo raditi na periferiji', rekao je Orban. Kako je dalje rekao, birokrati koji nisu uspjeli riješiti ekonomsku krizu u Europi sada pokušavaju osuditi Mađarsku koja je na putu oporavka. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene