Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brine ga Ukrajina

Orban ne vjeruje NATO-u: Srednja Europa može osnovati svoje postrojbe do 2016.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik mađarske vlade Viktor Orban u četvrtak je, u govoru na Svjetskom sigurnosnom forumu (Globsec) u Bratislavi, predložio osnivanje srednjoeuropskih borbenih postrojbi.

Premda NATO predstavlja sigurnosno jamstvo za svoje članice, potrebna je i suradnja u srednjoj Europi, rekao je Orban. On smatra da bi se postrojbe mogle osnovati do 2016. godine.

Pročitajte i ovo Robert Fico, slovački premijer Jasna poruka Slovačka spremna staviti veto na ulazak Ukrajine u NATO: "To je osnova za treći svjetski rat" Viktor Orban U igri je 50 milijardi eura Orban osuo paljbu zbog krucijalnog poteza EU vezanog za Ukrajinu: "To je loša odluka..."

Orban je u govoru na konferenciji ponovno spomenuo mađarsku manjinu u Ukrajini, rekavši kako demokratska Ukrajina mora poštovati zajednička prava, uključujući i ona mađarske zajednice. Ukoliko Kijev to ne poštuje, "imamo legitiman razlog za zabrinutost zbog demokratskog karaktera Ukrajine", naglasio je Orban.

Nove borbe na istoku Ukrajine: 'Uništili smo pobunjeničku barikadu'

Na pitanje, na koja zajednička prava misli, Orban je odgovorio kako bi Mađari koji žive u Ukrajini trebali sami odlučiti koje će "pravne institucije" imati.

Orban je u subotu u parlamentu u Budimpešti naglasio da Mađari koji žive u Karpatskome bazenu imaju pravo na dvostruko državljanstvo, zajednička prava i autonomiju. Takav oblik samostalnosti zatražio je i za oko 200.000 Mađara u zapadnoj Ukrajini. Ukrajinska prijelazna vlada reagirala je tvrdnjom da te njegove izjave ne pridonose "smirivanju napetosti i stabilizaciji" u Ukrajini. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene