Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Optužnica protiv 'Škorpiona' za zločin na Kosovu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine podiglo je optužnicu protiv četvorice pripadnika postrojbe 'Škorpioni' zbog ratnog zločina nad kosovskim Albancima u Podujevu 1999. godine.

Kako je priopćilo Tužiteljstvo, optužnica tereti Željka Đukića, Dragana Medića, Dragana Borojevića i Miodraga Šolaju da su kao pripadnici 'Škorpiona', postrojbe u sastavu MUP-a Srbije, 28. ožujka 1999. godine, u vrijeme intervencije NATO-a protiv tadašnje SR Jugoslavije, u dvorištu obitelji Gashi u Podujevu pucali u skupinu od 19 žena i djece.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sve se istražuje Policajci pronašli muškarca bez penisa: Ležao je u nesvijesti Aleksandar Vučić bizaran šou Vučić u bizarnom nastupu objašnjavao tko sve napada Srbiju, kojim oružjem: "Imam materijale..."

Prema navodima optužnice, ubijeno je 14 osoba, a preživjelo je petero djece koja su bila teško ranjena i koja ne bi preživjela da nije bilo medicinske intervencije pripadnika Specijalnih antiterorističkih postrojba.

'Komanda MUP-a u Podujevu je odmah po saznanju o tom događaju vratila pripadnike 'Škorpiona' s područja Kosova i Metohije', navodi se u priopćenju Tužiteljstva za ratne zločine.

Zbog sudjelovanja u tom zločinu Specijalni sud za ratne zločine u Beogradu već je u lipnju 2005. godine na 20 godina zatvora osudio nekadašnjeg pripadnika 'Škorpiona' Sašu Cvjetana, a tu presudu je potvrdio i Vrhovni sud Srbije.

'Škorpioni' su široj javnosti postali poznati nakon što je u ljeto 2005. godine na suđenju Slobodanu Miloševiću u Haškom sudu haški tužitelj Geoffrey Nice u sudnici prikazao snimku egzekucije šestorice ljudi, od kojih i dva maloljetnika, u Bosni i Hercegovini, kod Trnova.

Na temelju te snimke, u Hrvatskoj je zbog tog zločina na 15 godina zatvora osuđen Slobodan Davidović iz Šidskih Banovaca, dok su u Srbiji trojica egzekutora još nepravomoćnom presudom osuđena, a jedan oslobođen zbog nedostatka dokaza.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene