Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Parlament izglasao povjerenje

Opstala grčka Vlada: 'Ovo nam je zadnja šansa ili ćemo biti prosjaci'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grčki je parlament kasno noćas ipak izglasao povjerenje vladi Georgea Papandreua.

Kako javlja BBC, za povjerenje vladi glasovala su 153 od 300 zastupnika. Papandreu, koji je dan nakon najave referenduma na kojoj se grčki narod trebao izjasniti o prihvaćanju mjera štednje u zamjenu za europski novac i spas od bankrota, a kojim je ugrozio opstanak eurozone i razljutio članice EU te povukao tu odluku, u dugom je govoru prije izglasanog povjerenja istaknuo kako je dogovor s EU o otpisu 50 posto duga velik uspjeh koji Grčkoj garantira ostanak u Uniji i daje posljednju šansu za oporavak. 'Ovo nam je možda i zadnja šansa da obnovimo gospodarstvo. U suprotnom, bit ćemo prosjaci', poručio je Papandreu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Osudili navijačko nasilje Reakcija Vlade nakon navijačkih nereda u Grčkoj u kojima je ubijen navijač: "Svjedočimo stravičnim scenama" Premijeri Makedonije i Grčke, Zoran Zaev i Aleksis Cipras (Foto:AFP) Parlamentarna kriza? Zbog Makedonije u Grčkoj kaos: Ministri odlaze, Cipras traži hitno glasanje o povjerenju Vladi...

Papandreu je ocijenio da bi izvanredni izbori u ovom trenutku imali katastrofalne posljedice te je najavio sastavljanje šire koalicijske Vlade jer smatra kako je u gorućim pitanjima nužan maksimalan konsenzus i dogovor.

Socijalistička stranka premijera Papandreua PASOK, inače, u parlamentu ima većinu, no opstanak Vlade bio je upitan kao rezultat golemih pritisaka iz EU, ali i iz domaće javnosti, jer je dio građana, pa potom i političara, zaključio da nakon najave referenduma čiji bi rezultat možda uzdrmao opstojnost Europske unije, pa zatim povlačenjem te odluke, Papandreu izgubio svaki kredibilitet. Iz Eu su pak poručili da bi izlazak i eurozone za Grčku zapravo značio izlazak iz EU.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene