Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DO 10.000 kuna

Oprost duga građanima – doznajte kome bi mogao biti oprošten

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada pokušava pomoći onima koji bankama, telekomima, komunalnim tvrtkama ili državi duguju do 10 tisuća kuna.

144.627 građana u ovome trenutku dužno je do 10 tisuća kuna i oni su zajedno dužni 534 milijuna kuna. Oni većinom duguju bankama ili telekomunikacijskim tvrtkama.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Nova objava Milanović se oglasio videoporukom, istaknuo dva problema: "Tome se mora stati na kraj" Brži i jeftiniji ovršni postupak? (Foto: Dnevnik.hr) - 2 "Matematička kozmetika" Udruga banaka i Udruga Blokirani: "Obustava ovrha mjera je kratkotrajnog uljepšavanja statistika"

Vladin tim je s njima održao sastanak. Načelni dogovor je postignut, dug će se opraštati, ali ne svima, objavio je Dnevnik Nove TV te je donio detaljan pregled dugova, ali i istaknuo kriterije prema kojima bi se dug mogao građanima opraštati.

Kad govorimo o građanima koji su dužni do 10.000 kuna, oni u ovom trenutku teleoperaterima duguju 141 milijun kuna. S druge strane, bankama i financijskim institucijama, a tu se ubrajaju primjerice i kupljeni automobili, građani o kojima govorimo duguju 123 milijuna kuna.

Brojne poreze građani ne plaćaju na državnim, županijskim, gradskim razinama, tu je dug od 104 milijuna kuna. Za Vladu je taj dug najmanji problem otpisati, ali oni očito žele jedan veliki paket. Tu žele uključiti i komunalna poduzeća diljem Hrvatske, kojima ovi građani duguju 18 milijuna kuna.

Preostali iznos od 148 milijuna kuna čine različite stavke.

'Vlada želi pomoći ljudima koji već jedva drže glavu iznad vode'

Prema porukama koje dolaze iz Vlade, u ovom trenutku je iz baze podataka koju je država uspostavila sasvim jasno da imamo 11.600 korisnika socijalne pomoći - već oni bi mogli biti oslobođeni.

71.085 građana su ili nezaposleni ili umirovljenici, i oni bi mogli po tim jako važnim kriterijima biti oslobođeni.

S druge strane, posljednji podatak govori da ima 9.440 građana koji su blokirani, a imaju štednju – za njih neće biti popusta i oni se neće nalaziti na listama onih kojima će se dug opraštati. Neće ni onima koji imaju po dvije, tri nekretnine, ili dva automobila. Očito je Vlada s bankama i ostalima odlučila sve postaviti prema kriterijima i oprostiti onima kojima to treba.

Posljednji podaci Financijske agencije govore kako je u ovome trenutku blokirano 317.163 građana, a oni su dužni 28,37 milijardi. Samo 2.477 blokiranih građana je napravilo račun od preko 15 milijardi kuna.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene