Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zveckanje oružjem

Opet sukob Argentine i Britanije oko Falklanda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U sve žešćem sukobu Velike Britanije i Argentine oko Falklandskih otoka, razarač York britanske kraljevske mornarice presreo je argentinski ratni brod u blizini britanskih voda.

Posada britanskog broda uočila je argentiski brod oko deset nautičkih milja od sporne 'naftne zone' oko otoka u južnom Atlantiku. Radio-vezom su kontaktirali argentinski brod, manju korvetu ARA Drummond, te od njih zahtijevali da promijene kurs.

Navodno se radilo o 'nevinoj navigacijskog pogreški', nakon koje su Argentinci bili 'posramljeni'. Prije nego je krenuo u spornu zonu, Drummond je uočen kako plovi uz francusku flotu.

Pročitajte i ovo Otočje Orkney - 4 70 OTOKA Na sjeveru Europe sprema se odcjepljenje? ''Uskraćena su nam sredstva koja dobivaju druga područja'' Krčki most Život na otoku Bura dirigira, otočanima oduzeli note, ali čini se da stižu dobre vijesti: Što su nadležni dogovorili o Krčkome mostu?

Prema međunarodnom pravu, 15 nautičkih milja mora koje okružuje Falklande su službeno britanski teritorij. Argentinski brod je uočen oko 65 milja od otoka, u području koje se naziva 'zaštićeni pojas'.

No, u toj se zoni intenzivno eksploatira nafta. Iako argentinski brod nije prekršio nikakv zakon, sporazum niti dogovor, incident je dodatno podigao tenzije.

Glasnogovornik britanskog ministarstva obrane pokušao je ublažiti čitavu situaciju tvrdeći da je radio-komunikacija bila 'prijateljska'.

'Možemo potvrditi da su 28. siječnja, noću i po jakom nevremenu, HMS York i argentinski brod plovili u istim međunarodnim vodama, oko 50 milja od teritorijalnih voda Falklandskih otoka. Nakon prijateljskog dijaloga radiom, svaki je brod nastavio sa svojim vježbama', rekao je.

Potvrđeno je da će britanski brod ostati u području oko otočja, a uskoro bi mu se trebala pridružiti i podmornica, koja bi također trebala patrolirati vodama oko Falklanda.

Argentina je uložila službenu pritužbu UN-u zbog britanskog vađenja nafte, a argentinski ministar vanjskih poslova trebao bi se po tom pitanju sastati s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene