Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Cilj izolacija Gadafija

Počela 'Operacija sirena': Pojavila su se nagađanja da je Gadafi pobjegao iz zemlje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tripoliju je tijeku 'Operacija sirena' s ciljem izolacije pukovnika Moamera Gadafija u glavnom gradu dok se ne ostvari njegov odlazak s vlasti ili kapitulacija, izjavio je u nedjelju glasnogovornik libijskih ustanika Ahmed Džibril, javljaju agencije.

'Operacija sirena pokrenuta u subotu navečer u glavnom gradu Libije, vodi je Nacionalno prijelazno vijeće, a surađuje i NATO', rekao je Džibril za AFP. U međuvremenu je Reuters javio da libijski ustanici od nedjelje ujutro već kontroliraju manje 'džepove' u Tripoliju, što bi mogla biti najava za konačnu bitku s Gadafijem.

Džibril je rekao da će, po procjenama, ustanicima trebati nekoliko dana da okruže Gadafija. 'Predviđamo dva scenarija: da se preda ili pobjegne iz grada' kako bi se sklonio u inozemstvu ili u nekom drugom gradu u zemlji, rekao je Džibril. 'U slučaju da izrazi želju da napusti Libiju, pozitivno ćemo odgovoriti na taj prijedlog', dodao je on. Pojavila su se nagađanja da je Gadafi pobjegao iz zemlje, i to u Venezuelu.

Gadafi je i dalje prkosan. Svoje je protivnike nazvao 'štakorima' i najavio da će se boriti do kraja, javlja Reuters. Agencija također dodaje da je Gadafijev pad daleko od sigurnog. Pobuna se još nije proširila Tripolijem, a njegove najodanije snage ne slamaju se lako. Uspjesi ustaničkih snaga u gradovima u blizini Tripolija posljednjih dana potpuno su okrenuli odnos snaga na terenu i jake snage Nacionalnog prijelaznog vijeća nalaze se praktično na ulazu u grad.

'Gadafijevi izgledi za siguran izlaz smanjuju se iz sata u sat. Što dulje ostaje, baza mu uža i bit će ga lakše uhvatiti ili ubiti', rekao je u Londonu libijski oporbeni aktivist Ašur Šamis. 'Čini mi se da Gadafi nema cijelu sliku', dodao je.  Gdje se Gadafi trenutačno nalazi nije poznato.

Tijekom noći u Tripoliju su se čule eksplozije i pucnjava, dok su neki svjedoci izvijestili o sukobima u nekoliko gradskih četvrti. Glasnogovornik libijske vlade Musa Ibrahim potvrdio je u nedjelju rano ujutro da postoje 'mali sukobi', dodavši da su dobrovoljci i libijske snage svladali pobunjenike koji su se 'ifiltrirali' u glavni grad te da su sukobi trajali samo pola sata. Gdje se Gadafi trenutačno nalazi nije poznato. (Hina)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Gadafijeva djeca Nogometni playboy i političar: Počelo suđenje sinovima diktatora Slika nije dostupna Diplomati: Zakon je besmislen Libija zakonom zabranila Gadafijevim dužnosnicima ulazak u vlast

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene