Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve više napada

Operacija protiv Islamske države dobila je svoje ime!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pentagon je dao ime svojoj operaciji u Iraku i Siriji koju vodi protiv Islamske države.

"Operacija je nazvana 'Apsolutna odlučnost'", rekao je novinarima Ed Thomas, glasnogovornik generala Martina Dempseya.

Pročitajte i ovo Nuspojave ibuprofena Opasne nuspojave UZNEMIRUJUĆE Uzela lijek koji Hrvati obožavaju i proživjela pakao: "Ovakvi slučajevi su rijetki, ali.." Ilustracija eskalacija rata Širi se sukob: Amerikanci uzvratili projektilima zbog napada na njihovu vojnu bazu

Dodao je da je odluka donesena prije nekoliko dana.

Sjedinjene Države su počele 8. kolovoza bombardirati pripadnike Islamske države (IS), najprije u Iraku, a zatim u Siriji.

U utorak i srijedu 18 napada bilo je usmjereno na džihadističke položaje oko grada Kobanija na granici s Turskom.

Pentagon: Više stotina džihadista ubijeno u Kobaniju

Američka vojska vjeruje da je ubila nekoliko stotina džihadista Islamske države u zračnim napadima u i oko Kobanija, rekao je u srijedu glasnogovornik Pentagona.

Povećani broj napada koalicije pod vodstvom SAD-a na taj grad posljednjih dana posljedica je pojačanog djelovanja militanata u regiji, ali unatoč napadima, grad bi i dalje mogao pasti u ruke IS-a, kazao je John Kirby na susretu s novinarima u Washingtonu.

Koalicija je počela u kolovozu bombardirati ciljeve IS-a u Iraku, a na Siriju je napade proširila u rujnu, u pokušaju da pobijedi militante Islamske države koji drže trećinu sirijskog i iračkog teritorija.

Koordinator međunarodne koalicije, američki umirovljeni general John Allen, kazao je u Washingtonu po povratku iz Iraka, Jordana i Turske da je koalicija složna da je "vojni aspekt važan ali nije dovoljan" kako bi se porazio IS.

Kako je rekao novinarima u State Departmentu, borbe zasad ne daju "ni pobjednika ni pobijeđenog".

Davutoglu: Samo Sirijci mogu u Kobani

Turski premijer Ahmet Davutoglu rekao je u srijedu da je samo Sirijcima dopušteno prijeći granicu i boriti se u Kobaniju koji se nalazi u okruženju džihadista i odbio apel Francuske da otvori širi prolaz.

"Oni koji dolaze iz Sirije mogu se priključiti borbi" za Kobani, izjavio je Davutoglu novinarima i ponovio da njegova vlada odbija prolazak drugih državljana, posebice turskih.

Zračni udari na Kobani precizniji zbog suradnje s Kurdima

Francuski predsjednik Francois Hollande ocijenio je da Turska "apsolutno mora otvoriti svoju granicu" kako bi se spriječio pad sirijskog kurdskog grada. U srijedu je njegov premijer Manuel Valls inzistirao i tražio do Ankare da poduzme "sve mjere" za spašavanje Kobanija.

"Neprihvatljivo je tražiti od nas da otvorimo granice bez određivanja što to točno znači", odgovorio je šef turske vlade.

"Nije prihvatljivo govoriti da je Turska odgovorna za krizu jer nije otvorila svoje granice. To je lako govoriti iz Pariza, znaju li oni što se događa na terenu?", pitao je.

"Ne puštamo turske građane da uđu u Siriju jer ne želimo da sudjeluju u sirijskom sukobu. I nastojimo blokirati one koji to pokušavaju izvesti ilegalno", inzistirao je Davutoglu.

Ankara je zabranila pobunjeničkim borcima Radničke stranke Kurdistana (PKK) da dođu u Kobani preko njezinog teritorija, što je razbijesnilo turske Kurde.

Turska vlada dosad je odbijala vojno intervenirati protiv džihadista kako ne bi neizravno podržala režim sirijskog predsjednika Bašara al-Asada i osnažila položaj Kurda.

PKK u Turskoj od 1984. vodi pobunu u kojoj je poginulo 40.000 ljudi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene