Obavijesti Video Pretražite Navigacija

OPEC poziva na mir s Iranom radi cijena nafte

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je danas da su stabilan tečaj dolara i smirivanje napetosti između Zapada i Irana glavni uvjeti za stabilizaciju cijene nafte.

Visoke cijene nafte nisu uzrokovani slabom opskrbom, rekao je predsjednik OPEC-a Chakib Khelil na 19. svjetskom naftnom kongresu u Madridu.

Pročitajte i ovo Benjamin Netanyahu i Iron Dome nakon napada Irana Okupio se ratni kabinet, cijeli svijet strahuje od eskalacije sukoba: Netanyahu dvoji oko samo jedne stvari Olaf Scholz Duboko zabrinuti Nižu se osude iranskog napada na Izrael: "Ovo je novi korak u destabilizaciji regije"

Na tržištu je dovoljno rezervi nafte za idućih 50 godina, rekao je Khelil, ujedno alžirski ministar energetike.

Po njegovim riječima, članice OPEC-a ulažu 120 milijardi dolara kako bi do 2012. godine povećale dnevnu proizvodnju za četiri milijuna barela.

Kao razloge za visoku cijenu nafte, šef OPEC-a naveo je devalvaciju dolara i s tim povezane spekulacije na tržištu, geopolitičku situaciju uključujući napetosti između Zapada i Irana, te utjecaj bioetanola koji je smanjio proizvodnju dizela.

Naftno tržište procjenjuje da su neka područja proizvodnje izložena ratnom riziku, naglasio je Khelil. "To nije pitanje opskrbe. Ako se ne budemo bavili stvarnim uzrocima, cijena nafte neće pasti", dodao je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene