Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"slobodne i borbene"

Opći štrajk žena u Španjolskoj: Stotine tisuća radnica izlaze na ulice, traže uvjete kakve imaju i muškarci

Gradonačelnica Barcelone Ada Colau razgovara s prosvjednicama (Foto: AFP)
Gradonačelnica Barcelone Ada Colau razgovara s prosvjednicama (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija +0 Gradonačelnica Barcelone Ada Colau razgovara s prosvjednicama (Foto: AFP) Galerija 1/1 >>
Žene u Španjolskoj pozvane su u četvrtak na prvi opći štrajk žena u znak prosvjeda protiv diskriminacije, čime na Dan žena stotine tisuća radnica izlaze na ulice, a u mnogim poduzećima one će prestati raditi na 24 sata poručujući time da žele jednake uvjete i tretman kakvog imaju njihovi muški kolege.

"Ni žrtve, ni pasivne, borbene žene", piše na jednom transparentu u Madridu gdje se u popodnevnim satima očekuje masovna povorka. Premda će biti teško pratiti odaziv jer se jedan dio obustave rada odnosi i na žene u domaćinstvima, štrajk će poslužiti kao termometar raspoloženja. Na obustavu rada prvo je pozvala platforma Komisija 8. Ožujka (Comisión 8M), koja okuplja različite udruge žena.

Pročitajte i ovo Noćni marš u Zagrebu prosvjed povodom Dana žena FOTO Stigla procjena broja ljudi na Noćnom maršu, objasnili kako su ih prebrojili Prosvjed poljoprivrednika u Madridu - 1 La tractorada FOTO Kaos u Madridu: Bijesni poljoprivrednici ušli u grad s 500 traktora!

Poziv se ubrzo proširio društvenim mrežama pa su se pridružile razne organizacije novinarki, učiteljica, znanstvenica, medicinskih sestara i političarki. Sindikati su također pozvali na izlazak na ulice.

"Kolegice i ja danas nismo došle u ured, idemo prema centru grada na okupljanje", rekla je Hini u Madridu 35-godišnja državna službenica Joanna. Diljem Španjolske direktori očekuju izostanke s posla. Neki to zdušno odobravaju.

"Šef je kolegicu i mene pitao hoćemo li sudjelovati u štrajku kako bi on mogao organizirati posao. Rekao je da slobodno odemo na prosvjed", rekla je 29-godišnja María, tajnica u maloj privatnoj kompaniji za trgovinu hranom.

Prosvjedi zbog razlika u plaćama i napredovanju, nasilja i seksualnog uznemiravanja

Sindikati CCOO i UGT smatraju da je vlada pasivna po pitanju jednakosti te su pozvali svoje članice na dvosatni štrajk umjesto na 24-satni. Premda su na prosvjed pozvani i muškarci, sindikati su zatražili da ga predvode žene.

Razlike u plaćama, nejednake prilike za napredovanje u poslu, nasilje nad ženama i seksualno uznemiravanje razlozi su za izlazak na ulicu, navode prosvjednici. Studentice nose ljubičaste balone i transparent s kojeg poručuju "Slobodne i borbene".

Na Dan žena žele učiniti vidljivim još uvijek postojeće nejednakosti između žena i muškaraca u društvu i gospodarstvu. Muškarci u Španjolskoj u prosjeku primaju 15 posto veće plaće, podatak je europskog statističkog ureda Eurostat.

"Rezultati pokazuju da idemo u dobrom pravcu, no pred nama je još uvijek velika zadaća", izjavio je premijer Mariano Rajoy. Njegova Narodna stranka desnog centra na vlasti je od 2011. godine.

Dok s trgova odjekuju povici prosvjednica, u nekim uredima žene nastavljaju raditi. Sportska novinarka Patricia danas izvještava o nogometnoj utakmici koja se igra u Madridu. Raquel, 40-godišnja radnica u prijevozničkoj kompaniji u Sevilli, gradu na jugu zemlje, mora raditi jer "kompanija ne može pokriti njenu smjenu drugom osobom".

"Također ne želim probleme sa šefom", kaže. Popodne mora biti kod kuće s malom djecom pa neće sudjelovati u uličnom prosvjedu.

"No danas ću minimalno raditi", poručuje. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene