Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Opći štrajk paralizirao Izrael

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što su propali pregovori s vladom, moćni je izraelski sindikat Histadrut počeo opći štrajk, obustavio međunarodne letove i zatvorio javne službe.

Štrajk na neodređeno vrijeme počeo je u osam ujutro po
srednjoeuropskome vremenu, ali vlada je podnijela zahtjev da javne službe nastave s radom, javio je izraelski radio koji predviđa da će sud u roku od nekoliko sati odlučiti o tom zahtjevu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nižu se kritike Istražni odbor potvrdio: Netanyahu je kriv za smrt nekoliko desetaka hodočasnika Slika nije dostupna Sindikati javnih službi 'Očekujemo uspjeh na referendumu o Sporazumu o plaćama'

Sindikat Histadrut objavio je da je štrajk omeo vitalne službe poput autobusnoga prijevoza, vatrogasne službe, a utječe i na rad vladinih ureda i telavivskoga aerodroma Ben Guriona na kojem je gotovo obustavljen međunarodni promet.

"S terena primamo izvještaje o tome da su radnici počeli reagirati na štrajk. Kad radni sud donese odluku, dobit ćemo odgovarajuće instrukcije", rekao je za izraelski radio Jihad Akel, predstavnik sindikata Histadruta.

Sindikat tvrdi da tisuće općinskih radnika koje on predstavlja
mjesecima ne primaju plaću. Vlada kaže da su za to krive lokalne vlasti koje se ne pridržavaju plana povećanja učinkovitosti rada o
kojem je postignut dogovor 2004.

Sindikat je planirao početi štrajk u šest ujutro po lokalnome
vremenu, što je pet po srednjoeuropskome, ali odgodio ga je kako bi produljio pregovore s vladom. Dvije su strane razgovarale cijelu noć.

Ne bi li izbjegao štrajk, u utorak kasno navečer savjetnik
izraelskoga premijera Ehuda Olmerta počeo je pregovore s predsjednikom Histadruta Oferom Einijem.

Štrajk bi mogao, javlja Reuters, omesti dolazak navijača Engleske na subotnju utakmicu s Izraelom, što je jedna od kvalifikacijskih utakmica za europsko prvenstvo 2008.

Eini je obećao da će radnici iz sindikata u četvrtak omogućiti
engleskoj momčadi slijetanje u Izrael, ali još se ne zna hoće li to
dopustiti i avionima s navijačima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene