Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bivši agent Stasija

'Ono što smo mi radili je dječja igra u usporedbi s NSA'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gotthold Schramm, bivši agent istočnonjemačke tajne policije Stasi, hvali zviždača NSA Edwarda Snowdena. Optužbe za špijunažu protiv njega odbacio je kao 'licemjerne'.

Gotthold Schramm je za Stasi radio 39 godina i govoreći o slučaju Edwarda Snowdena, kaže kako je naivno misliti da bilo koja tajna služba neće za nadzor koristiti tehničke mogućnosti koje pruža moderno doba, piše The Irish Times.

Pročitajte i ovo Ilustracija Otkrio niz zanimljivosti Javno istupio prvi crni špijun: ''Raditi za MI6 uzbudljivije je od filmova o Jamesu Bondu'' Rusi otkrili ukrajinskog špijuna Dobio 11 godina zatvora Rusi otkrili ukrajinskog špijuna: Pokušao nabaviti tajne komponente raketnog sustava

>> Palac dole za NSA: Počinju veliki prosvjedi protiv špijuniranja na internetu!

'Ono što smo mi radili čini se kao dječja igra, u usporedbi s nadzorom koji danas vrši NSA', rekao je Gotthold Schramm 71-godišnji bivši agent u ministarstvu državne sigurnosti Istočne Njemačke.

Bivši Satsijev šef Erich Mielke bi, kaže Schramm, bio oduševljen korištenjem špijunskih mogućnosti koje nudi digitalni svijet u kojem danas živimo.

Upozorio je kako je Stasi, kao i Istočna Njemačka kojoj je služio, pala zbog široko rasprostranjene zlouporabe svoje moći i nepoštivanja ljudskih prava. To bi, kaže, trebala bili lekcija svim vladama.

'Nadzor je nadzor, bez obzira tko ga provodi, i legitiman je dok je kontroliran. Ali nešto je ovdje licemjerno', rekao je Schram. Zaključuje kako je Snowden heroj, a kampanja koja se provodi protiv njega u suprotnosti je s demokracijom.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene