Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dnevnici logoraša

Fenomen 'Imaginarne gozbe': Smišljali su recepte u glavi da ne umru od gladi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svi logoraši u Drugom svjetskom ratu, čini se, imali su nešto zajedničko - oružje s kojim su se borili protiv uništenja izgladnjivanjem kojem su bili podvrgnuti, između ostalih strahota koje su tamo proživljavali.

Novi dokumentarac francuske redateljice Anne Georget, koji je prikazan na Berlinskom filmskom festivalu, osvrće se na logoraše u nacističkim logorima, ratne zarobljenike u Japanu i ljude koji su bili zatočeni u ruskim gulazima, a koji su se maštom opirali izgladnjivanju kojem su bili podvrgnuti.

Pročitajte i ovo Čekaju pravdu za ratni zločin u Vukovaru - 3 Potraga za 1.853 nestale osobe Hoće li dočekati pravdu za ratni zločin? "Trideset godina stojimo na mjestu, tapkamo. Svuda se tražilo i nikad ništa..." Dragutin Guzovski Nakon gotovo tri desetljeća Vlada milijunima pomaže bivšim logorašima koji traže pravdu na srpskom sudu

Dokumentarac naziva "Imaginary Feasts" (Imaginarne gozbe), istražuje improvizirane dnevnike logoraša na kojima su bili napisani recepti iz mašte, koji su ostali kao dokaz zadivljujućeg oblika tihog otpora pod nezamislivo nehumanim uvjetima, prenosi News24.

"Oni su se gostili riječima jer su umirali od gladi", rekao je Andre Bessiere, koji je bio u nacističkom kampu Floeha na istoku Njemačke.

Georget je te dragocjene relikte napisane na otpacima tkanina i drugih materijala, otkrila radeći na drugom dokumentarcu koji je govorio o knjizi s receptima iz mašte žene koja je bila zatvorenica u koncentracijskom logoru Theresienstadt.

Sj. Koreja: Iz zloglasnog gulaga 'nestalo' više od 20.000 logoraša

Isto tako otkrila je da oni nisu bili fenomen isključivo nacističkih logora, već ih je pronašla i kod robijaša gulaga Potma kao i kod bivših ratnih zarobljenika koji su bili u japanskim logorima.

"Ta simbolična hrana pomogla je zatvorenicima da se bore protiv poriva drugih da ih unište, što je uključivalo i izglednjivanje", rekla je književnica Luba Jurgenson.

Profesor neurologije Antonio Demasio istaknuo je da je fokusiranje na nešto neutralno, poput recepata za hranu, nasuprot intimnim detaljima, bilo psihološki manje riskantno za zatvorenike i logoraše. "To je bilo sigurnije tlo", zaključio je.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene