Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rad u špijunskom centru

Ona je znala da je Drugi svjetski rat gotov, ali nikome to nije smjela reći

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zamislite da znate da je kraj dugog i iscrpljujućeg rata za samo nekoliko dana, a to ne smijete nikome reći.

Britanka Joan Joslin, koja je radila na razbijanju šifriranih poruka u tajnom špijunskom centru Bletchley Park, za vrijeme Drugog svjetskog rata, vidjela je poruku koja je značila kraj rata. Ali - nikome nije smjela reći.

Pročitajte i ovo Ilustracija u Grubišnom Polju FOTO Radove oko kuće prekinuo neugodan nalaz: Odmah su nazvali policiju Ilustracija Drugi svjetski rat Katolička crkva od nacista sakrila više od 3000 Židova: Papa Franjo naredio objavu dokumenata

'Bio je 5. svibanj, kasno navečer. Radila sam noćnu smjenu. Odjednom je došla vijest da je Italija popustila. Dali su nam dopust od 48 sati jer to je značilo da je rat u Europi gotov', prisjetila se Joslin za CNN.

'Izašli smo iz Bletcheyja što smo brže mogli, na posljednji vlak. Stigli smo na postaju Euston, a ondje je bilo mnogo ljudi, civila, vojske, zračnih postrojbi, mornarice... Sve je bilo puno ljudi koji su čekali vlak. Mi smo sjedili među njima i samo sam htjela svima vikati: Rat je gotov! Ali nisam smjela. Stigla sam kući u pet ujutro, a mama me izgrdila jer sam vani bila cijelu noć. Ni njoj nisam smjela reći', ispričala je Joslin prisjećajući se događaja od prije 70 godina.

Najstarije digitalno računalo na svijetu i dalje radi!

Skupina iz Bletchley Parka za koju se smatra da je skratila Drugi svjetski rat za nekoliko godina, zbog uspješnog dekodiranja presretenih neprijateljskih poruka, desetljećima je bila anonimna i o njima se nakon rata dugo ništa nije znalo.

Joslin je zajedno sa stotinama svojih kolega iz Bletchley Parka prije početka rada potpisala ugovor o tajnosti koji im je branio da pričaju o onome što rade, čak i međusobno. Tako je ona znala ono što ni velik broj njezinih kolega s kojima je taj dan izašla na dopust, nisu znali.

Danas kaže da je to jedina informacija koju je željela podijeliti sa svima, te da nikad prije toga nije došla u iskušenje da odaje tajne koje zna. No, nikome nije ništa rekla, čak ni kada je vijest objavljena u medijima, nije smjela reći da joj je to već poznato. Kazna za odavanje tajni, u skladu s potpisanim ugovorom, bila je smrtna.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene