Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Irma Grese

Ona je bila najokrutnija čuvarica u nacističkim logorima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čuvarice u nacističkim logorima bile su jednako okrutne kao i njihovi muški kolege, posvjedočili su logoraši. Jedna od njih bila je i Irma Grese.

Neke od nacističkih čuvarica izazivale su čak i veći strah od ostalih čuvara, a od oko 37.000 čuvara koji su aktivno učestvovali u premlaćivanju, mučenju i ubijanju logoraša, bilo je oko deset posto žena, piše History Today.

Pročitajte i ovo Ilustracija Neće biti smijenjena Skandal u katoličkoj školi: Djelatnica objavila da nacisti i gejevi rade istu stvar - ''Ispiranje mozga je ispiranje mozga" Ilustracija Jačanje ekstremne desnice Njemačka u velikim problemima, zabrinutost raste i u ostatku Europe: Čini se da lekcija iz povijesti nije naučena

Većina njih nije pobjegla pravdi, pa su pogubljene nakon rata kao ratne zločinke, a jedna od najgorih bila je Irma Grese, čuvarica u logorima Auschwitz, Bergen-Belsen i Ravensbrück.

Zvali su je Hijena, a ponekad i Lijepa Zvijer Belsena. Ove je nadimke zaradila zbog brutalnih metoda koje je primjenjivala na logorašima. Svjedoci su na suđenju ispričali kako je žene tukla dok se ne bi srušile. Njezin 'zaštitni znak' bilo je bičevanje kožnim bičem. Logoraše bi mlatila po goloj koži dok ne bi popucala.

OTKRIĆE U ŠUMI Osobne stvari žrtava koje pričaju strašne sudbine

Grese je bila i prilično poremećena. Dolazila je iz porodice koja je imala povijest duševnih bolesti. Majka joj se ubila i to tako što je popila kiselinu, nakon što je saznala da je suprug vara sa sobaricom. S 15 je godina napustila školu i roditeljski dom, a ubrzo se učlanila u nacističku omladinu 'Ligu njemačkih djevojaka'.

O Irmi su na suđenju nakon rata svedočili brojni bivši logoraši. Irma Grese osuđena je na smrt vješanjem, na suđenju koje je trajalo 53 dana.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene