Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Poljskoj

On tražio da ih se spali: Objavljene privatne bilješke Ivana Pavla II

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bilješke je sačuvao Papin dugogodišnji osobni tajnik Stanislaw Dziwisz koji je rekao da nije imao hrabrosti spaliti ih. Njegovu odluku dio javnosti smatra kontroverznom.

Privatne bilješke Ivana Pavla II. koje su prema njegovoj oporuci trebale biti spaljene, objavljene su u srijedu u Poljskoj, prenosi BBC.

Pročitajte i ovo Stipo Mlinarić pitao i premijera Mlinarić ljut zbog knjige: "Pustio sam dva dana da vidim hoće li itko reagirati" Anđelko Stričak Objava na Facebooku Župan Stričak na osudio Milanovićev istup o Habijanu pa prozvao udruge: "Gdje su sad moralne vertikale?"

Sačuvao ih je dugogodišnji Papin osobni tajnik kardinal Stanislaw Dziwisz, suprotno njegovoj posljednjoj želji. Objasnio je da ih nije imao hrabrosti spaliti jer su pružale dragocjeni uvid u život Ivana Pavla II. i u njegova razmišljanja.

Knjiga na 640 stranica "U Božjim sam rukama" sadrži papina osobna razmišljanja o vjerskim pitanjima od vremena kad je bio krakovski nadbiskup do dvije godine prije smrti 2005. godine.

NESTALA RELIKVIJA: Ukradena bočica u kojoj je krv pokojnog Ivana Pavla II

Kardinal Dziwisz nedavno je novinarima kazao kako nije imao dilema oko njihova objavljivanja. "Te bilješke toliko su važne, toliko govore o duhovnoj strani, o osobi, o velikom papi da bi bio zločin uništiti ih".

Neka od razmišljanja tek su natuknice u dvije ili tri rečenice.

Za dio javnosti odluka papina osobnog tajnika i dalje je kontroverzna. Dziwisz je bio papin najbliži suradnik gotovo 40 godina, a nakon njegove smrti imenovan je krakovskim nadbiskupom i kardinalom.

Prihodi od prodaje namijenjeni su financiranju muzeja posvećenog životu pape Ivana Pavla II. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene