Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Označava kaotično stanje

'Omnishambles' engleska riječ godine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izraz 'omnishambles' proglašen je riječju godine po izboru oxfordskog rječnika engelskog jezika, a označava kaotično stanje u svakom pogledu, izvijestio je BBC u utorak.

Izraz su iskovali pisci BBC-jeve politčko-satiričke emsijije "The Thick of it" a ove se godine prelio i u svakodnenvi život, rekli su ocjenjivači. Među drugim riječima u užem izboru bili su "Eurogeddon", za prijeteći financijski slom u eurozoni, i "mummy porn", naziv za žanr nadahnut literarnom trilogijom "Fifty Shades of Grey".

U užem izboru našao se, među ostalim, i izraz "green-on-blue", koji označava vojne napade snaga koje se smatraju neutralnim, poput onih afganistanske vojske ili policije na strane postrojbe.

"Omnishambles" se, međutim, najviše dojmio ocjenjivače. "To je bila riječ koja se svima svidjela, koja na divan način sumira mnoge događaje u posljednjih 366 dana", rekla je Fiona McPherson, jedna od leksikografa u ocjenjivačkom povjerenstvu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ISTAKNUTI FILOLOG Umro akademik Milan Moguš, jedan od autora Hrvatskog pravopisa Slika nije dostupna Pjesnik, esejist, leksikograf... Znate li tko je Samuel Johnson? Današnji Google Doodle logo posvećen je upravo njemu

>> Istraživači tvrde da smo sve manje inteligentni, doznajte zašto!

"Smiješna je, osebujna je i oslobodila se svojih izmišljenih političkih početaka, prvo prelivši se u stvarnu politiku a potom i u druge kontekste", ocijenili su suci i istaknuli kako ona već sama proizvodi nove izvedenice, primjerice poput izraza "Romneyshambles", korištenog za opis gafova američkog predsjedničkog kandidata za posjeta Britaniji.

"Omnishambles" je neologizam sastavljen je iz latinskog prefiksa "omni", što znači "sve", i riječi "shambles", zbrka, te označava stanje koje izgleda zbrkano i kaotično u svakom pogledu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene