Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prehrambene navike

Omiljena hrana svjetskih diktatora: Tko je najviše volio tople čvarke?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čvarci, tekuće povrće, srdele... Raspon omiljene hrane svjetskih dikatora zaista je širok.

Pod tezom da je tanka granica između čovjeka i čudovišta, Victoria Clark i Melissa Scott, autorice knjige 'Večera diktatora', svele su najpoznatije svjetske diktatore na razinu običnog čovjeka i pozabavile se njihovim prehrambenim preferencijama.

Pročitajte i ovo Muškarac je pojeo samo jedan zalogaj curryja i umro od alergijske reakcije kobna reakcija Pojeo samo jedan zalogaj jela s piletinom i srušio se: Umro je za nekoliko dana S tržišta se povlače proteinske palačinke opoziv proizvoda Provjerite zalihe, s polica se povlači slastica zbog plijesni

Kim Jong Il je naredio da se svako zrno riže koje mu je bilo poslužene bira ručno, a razvio je i čitav institutu čija je osnovna zadaća bila osmisliti načine kako Dragom vođi produljiti život.

Nicolae Ceausescu živcirao je sve svoje kolege iz drugih zemalja donoseći svu hranu sa sobom. Tito je bio šokiran spoznajom da rumunjski diktator odbija konzumirati krutu hranu te da u sebe unosi jedino sokove od sirovog povrća i to na slamku.

Većina diktatora potjecala je iz skromni obitelji, uglavnom sa sela, takve su im bile i prehrambene navike. Tito je tako posebno uživao u toplim čvarcima, a Ceausescu, prije no što je prešao na tekuću dijetu, kod kuće je najviše volio jesti gulaš od cijelog pileta, uključujući kljun, noge...

Portugalski diktator Antonio Salazar volio je jesti srdele koje su podsjećale na djetinjstvo provedeno u siromaštvu kad je jednu srdelu morao dijeliti s bratom.

INFOGRAFIKA Najveći krvnici modernog doba

Probavni sustavi Adolfa Hitlera, Mao Ce Tunga, Moamera Gadafija i Benita Mussolinija platili su danak stresnog posla ovih diktatora.

Hitler je patio od kronične nadutosti koja je vjerojatno doprinijela njegovom prelasku na vegetarijanstvo, Uz to, dospio je u ruke kvaziliječniku koju mu je zbog probavnih smetnji prepisao 28 različitih lijekova, a jedan od njih bio je navodno napravljen od ekstrakta fekalija bugarskih seljaka.

Gadafija kronična nadutost nije previše brinula, ali je zato Mussoliniju usred Drugog svjetskog rata jedan nacistički liječnik rekao da pati od iznimno opasnog zatvora.

Mao Ce Tung bio je strastveni mesojed, ali i žrtva svog probavnog sustava. 'Ja puno jedem i puno se praznim', ustvrdio je u jednom pismu na početku svoje karijere. Prilikom jedne posjete Staljinu bio je strašno uznemiren jer nigdje u Moskvi nije mogao naći čučavac na koji je navikao ne bi li se ispraznio.

Staljinove večere trajale su satima i bile su bogate gruzijskim specijalitetima, a Nikita Hruščov je pio toliko alkohola da je zbog toga postao i inkontinentan.

Afričke diktatore Jeanea Bedela Bokassu, Idija Amina i Francisca Nguemu dovodilo se u vezu s kanibalizmom, piše BBC.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene