Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povećane solcijalne naknade

Omanski sultan prenosi dio vlasti u strahu od prosvjeda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Omanski vladar planira prenijeti zakonodavne ovlasti na djelomično izabrano vijeće.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 13 zahtjeva Katar dobio još 48 sati da odgovori na zahtjeve zaljevskih zemalja Slika nije dostupna Gospodar države Erdogan, osporavani 'sultan' Turske - Jednako voljen i omražen

Politički analitičari smatraju kako je ovakva odluka donesena kao očiti pokušaj sprječavanja daljnih prosvjeda u sultanatu.

>> Rastu tenzije i u Omanu: Ubijeno šest prosvjednika

Državna omanska agencija ONA je također izvijestila da je sultan Kabus bin Said odlučio udvostručiti mjesečne socijalne naknade i povećati mirovinske beneficije.

Prošlog mjeseca Oman su pogodili prosvjedi potaknuti nemirima u većem dijelu arapskog svijeta. Prosvjednici su tražili borbu protiv korupcije i radna mjesta.

Nakon toga sultan je otpustio niz ministara u sklopu rekonstrukcije vlade, a u nedjelju je, čini se, napravio najveći ustupak dosad najavivši da će ponuditi zakonodavne ovlasti Omanskom vijeću. Vijeće se sastoji od izabranog savjetodavnog Vijeća šura i državnog vijeća čije članove odabire sam sultan. Trenutačno samo sultan i njegova vlada imaju zakonodavne ovlasti.

Oman ima ograničene zalihe nafte, ali je na strateški važnom položaju u Perzijskom zaljevu i graniči s Jemenom, najsiromašnijom arapskom državom. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene