Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Tko tu koga?

Neke zemlje počele povlačiti priznanje Kosova!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Azijska država Oman i afrička država Gvineja Bisao povukle su odluku o priznanju nezavisne države Kosovo, javlja Blic.

To je prvi put od kosovskog proglašenja neovisnosti da se neka država odlučila na takav potez, a te su informacije srpski dužnosnici dobili tijekom bilateralnih sastanaka za vrijeme Summita Pokreta nesvrstanih.

Pročitajte i ovo Danka Ilić Tijelo još nije pronađeno U potragu za Dankom uključili se i mještani rodnog sela jednog od ubojica Danka Ilić potpuna agonija Roditelji malene Danke prvi puta zajedno istupili u javnost: "Sve je laž"

Šef delegacije Omana navodno je obavijestio srpske dužnosnike da Oman nikada nije priznao neovisnost Kosova, iako je njihovo priznanje u Prištini proslavljeno.

'Vuk Jeremić je šefu omanske delegacije rekao da je razočaran zbog odluke te države da prizna neovisnost Kosova unatoč obećanju koje je ranije dobio kako se to neće dogoditi. Njegov sugovornik se začudio, uvjeravajući ministra da se to nikada nije ni dogodilo. Gvineja Bisao je ušla u proces priznanja, ali su se veleposlanici pobunili pa je procedura obustavljena', naveo je izvor Blica iz organizacije Summita.

Na internetskoj stranici 'Kosovo, thank you', na kojoj se objavljuju imena svih država koje su priznale neovisnost Kosova, nalaze se imena obje navedene države.

'Još dvije države su najavile povlačenje odluka i to bi se trebalo uskoro objaviti, a u još jednoj afričkoj državi se vodi istraga protiv visokog dužnosnika koji je navodno uzeo novac od jednog albanskog biznismena da progura takvu odluku', tvrdi izvor. 'U našem ministarstvu znaju o kojem je tajkunu riječ', dodao je te istaknuo da su u brojnim bilateralnim razgovorima tijekom summuta šefovi delegacija potvrdili predsjedniku Tadiću, ministru Jeremiću i drugim dužnosnicima da su pod velikim pritiskom, posebice od SAD-a, a zatim i Velike Britanije i Francuske čije su bile kolonije, da priznaju Kosovo.

Izvor navodi da ni Karipska zajednica, koju čini 14 zemalja, unatoč informacijama koje su kosovski dužnosnici objavili, nije priznala Kosovo.

'I to je bilo neugodno za nas budući da se vijest u kosovskim medijima pojavila ubrzo nakon Jeremićeva posjeta tim zemljama. Međutim, sada nas uvjeravaju, i dobili smo potvrdu da je neovisno Kosovo iz te grupacije zemalja priznala samo Sveta Lucija', kazao je izvor. 

Iako u ministarstvu vanjskih poslova jučer nisu željeli komentirati ove informacije, izvor tvrdi kako su svi zadovoljni zato što se prvi put broj država koje su priznale neovisnost smanjuje i što je Summit nesvrstanih održan u Beogradu tomu dao značajan doprinos.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene