Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavlja se potraga za žrtvama

Oluja Xynthija odnijela najmanje 61 život

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Spasilačke ekipe nastavljaju potragu za žrtvama oluje Xynthije u Francuskoj u kojoj je tijekom vikenda poginula 51 i nestalo osam osoba, i koja je potaknula oštru raspravu o urbanizaciji u francuskom priobalju.

Oluja je odnijela najmanje 61 život diljem Europe, ostavljajući za sobom žrtve u Francuskoj, ali i u Njemačkoj, Španjolskoj i Portugalu. Električari i ekipe telekomunikacijskih operatera pokušavaju uspostaviti opskrbu strujim, telefonske i internetske veze, koje su bile prekinute u stradalim područjima na zapadu Francuske, što su u nedjelju poplavljena u oluji koju su pratili neobično snažan vjetar i golem plimni val.

Pročitajte i ovo Nestao je Angel Tarandek Jeste li ga vidjeli? Policija moli za pomoć: Drugi put u mjesec dana nestao je Angel Nestala djevojčica Danka ugrožavanje istrage MUP se oglasio o nestanku male Danke, uputio važan apel

Pedesetak tisuća kućanstava bilo je u utorak ujutro još bez struje, po priopćenju tvrtke za distribuciju električne energije EDF-a, koji predviđa da će se stanje normalizirati najkasnije u srijedu, a oko 56.000 obitelji još nemaju fiksnog telefona i interneta.

Država je proglasila stanje prirodne nepogode za sve općine u četirima najpogođenijim zapadnim departmanima (Charente-Maritime, Deux-Sevres, Vendee, Vienne), što će omogućiti da osiguravatelji ubrzaju postupak isplate odštete. Neki gospodarski sektori su pretrpjeli veliku štetu, poput uzgoja kamenica, čija je oprema potpuno uništena.

Predsjednik Narodne skupštine Bernard Accoyer predložio je da se osnuje 'parlamentarno informativno povjerenstvo' za utvrđivanje uzroka ljudskih žrtava i materijalne štete koju je nanijela oluja.

Francuski tisak u utorak naširoko izvješćuje o raspravi koja se vodi o urbanizaciji priobalnog područja, pa Le Figaro ističe na naslovnici: 'Oluja: na optuženičkoj klupi je urbanizacija priobalja'. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene