Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Nesnosne patnje

OKONČANJE ŽIVOTA - Sve više ljudi traži eutanaziju, a nisu smrtonosno bolesni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Eutanazija je u Belgiji legalizirana već više od deset godina. Međutim, u posljednje vrijeme sve je više onih koji joj pristupaju, a da nisu smrtonosno bolesni.

Brojeve koji pokazuju povećanje zahtjeva i obavljenih eutanazijskih postupaka u Belgiji u desetogodišnjem razdoblju od 2003. do 2013., objavio je magazin kanadskog medicinskog udruženja.

Pročitajte i ovo Prosvjed seljaka u Bruxellesu - 5 Drama u Belgiji VIDEO Kaos na ulicama Bruxellesa: Seljaci probijali barikade i palili gume, policija otvorila vodene topove Belgijanci traže prekid vatre između Izraela i Palestine Izrael obećao istragu Bombardirana belgijska agencija u Gazi: "Napadom na civilnu infrastrukturu prekršeno je međunarodno humanitarno pravo"

Istraživači su ispitali sve smrti nastale eutanazijom od 1. siječnja 2003. do 31. prosinca 2013. , odnosno obradili su 8.752 takve smrti. Statistička analiza je pokazala da se broj eutanazijskih smrti povećao od 235 koliko ih je bilo 2003. godine, do 1807 koliko ih se obavilo 2013. godine iz čega proizlazi da je 2013. oko se 4,5 posto smrti u Belgiji dogodilo zahvaljujući eutanaziji, odnosno smrti na zahtjev. Inače, Belgija je eutanaziju legalizirala 2002. godine.

U ITAT Podaci pokazuju kako se povećava udio onih koji su podvrgnuti eutanaziji a da nisu bili smrtonosno bolesni.

Većina pacijenata imala je smrtonosnu bolest, obično rak te su većinom bili mlađi od 80 godina. Ali prema podacima nacionalnog odbora za kontrolu eutanazije, velik dio porasta bio je među ljudima starijima od 80 godina i među onima koji nisu imali rak.

Belgija je zakonom osigurala sigurnosne mehanizme koji sprečavaju da bilo tko bude podvrgnut eutanaziji. Među njima je i pravilo da osoba mora neopisivo patiti kako bi primila smrtonosnu injekciju, bilo da se radi o fizičkoj ili mentalnoj patnji. Međutim, pacijent ne mora nužno biti smrtonosno bolestan.

Belgijska statistika također pokazuje da pacijenti sve više traže konzultacije od palijativnog tima. 'Većina zabrinutosti leži u tome da se krši slobodna volja pacijenta, osobito u slučajevima neuropsihijatrijskog stanja', rekao je Marcel Zwahlen, istraživač na Institutu za socijalnu i preventivnu medicinu na Sveučilištu Bern u Švicarskoj.

Dodaje da postoji zabrinutost da se povećava broj ranjivih pacijenata koje se može usmjeriti da donesu odluku o ulasku u postupak eutanazije, naročito ako ne mogu plaćati palijativnu skrb.

Eutanazija se legalno provodi u Belgiji, Nizozemskoj, Luksemburgu i Kolumbiji. Neka inačica eutanazije provodi se u Njemačkoj, Švicarskoj, Kanadi i Japanu te u pojedinim saveznim američkim državama.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene