Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAKON PET GODINA

Okončana jedna od najvećih svjetskih istraga o zlostavljanju djece: "Ukinite obvezni celibat i ispovjednu tajnu za priznanje pedofilije!"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kraljevsko istražno povjerenstvo saslušalo je tisuće ispovijesti o seksualnom zlostavljanju djece u javnim i privatnim institucijama diljem Australije, uključujući tu, među ostalim, katoličke crkve i škole, oružane snage i centre za mladež.

Australsko povjerenstvo okončalo je svoju opsežnu petogodišnju istragu o seksualnom nasilju nad djecom u javnim i privatnim institucijama diljem Australije objavivši ga u petak zajedno s čak 189 preporuka, uključujući i promjene zakona kojima se ne prijavljuje zlostavljanje kao kazneno djelo te obvezno izvješćivanje o priznanju zlostavljanja izrečenom tijekom ispovijedi.

Pročitajte i ovo David Cameron i Penny Wong Jačanje suradnje Australija i Velika Britanija potpisale su sporazum o obrambenoj suradnji: "Moramo biti spremniji nego ikada prije" Ilustracija od Australije Europska vojna sila nabavlja više od 100 oklopnih vozila

Povjerenstvo je također objavilo kako smatra da Australska biskupska konferencija treba zatražiti od Vatikana razmatranje mogućnosti da celibat za svećenike bude dobrovoljan.

Šestočlano povjerenstvo saslušalo je tisuće pripovijesti o seksualnom zlostavljanju djece u javnim i privatnim institucijama diljem Australije, uključujući tu, među ostalim, katoličke crkve i škole, oružane snage i centre za mladež.

Nakon petogodišnjeg rada kraljevsko istražno povjerenstvo podnijelo je u petak ujutro konačno izvješće australskom generalnom guverneru u Canberri prije negoli ga je objavilo.

"Konačno izvješće donosi priču o institucionalnom seksualnom zlostavljanju u Australiji i donosi preporuke koje trebaju osigurati sigurniju budućnost djece", kazao je čelnik povjerenstva Philip Reed.

"Nema jednostavnog objašnjenja zašto je dolazilo do seksualnog zlostavljanja djece u cijelom nizu institucija", navodi se u izvješću. "Ipak, identificirali smo neke načine kako institucije mogu, nenamjerno ili na drugi način, omogućiti ili stvoriti mogućnosti za zlostavljanje", dodaje se.

U izvješću povjerenstvo preporučuje vladi stvaranje nacionalne strategije koja je namijenjena preveniranju seksualnog zlostavljanja djece i unapređenju njihove zaštite unutar institucija, kao i formiranje ministarstva odgovornog za djecu i policijske poslove.

Više od 16.000 pojedinaca kontaktiralo je povjerenstvo tijekom njegova rada. Tijekom istrage je održano 8013 privatnih sastanaka te 57 javnih saslušanja, uz više od 1200 svjedoka koji su svjedočili tijekom više od 440 dana.

Povjerenstvo je kontaktiralo svih 4000 australskih institucija za koje je navedeno da je u njima bilo slučajeva seksualnog zlostavljanja djece. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene