Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Američka vojska preuzela odgovornost

Nova žrtva SAD-a na Okinawi: Na japanskog školarca pao prozor s vojnog helikoptera

Američki helikopter (Arhivska fotografija: AFP)
Američki helikopter (Arhivska fotografija: AFP)
Mediji pišu kako je jedan japanski školovac postao najnovija žrtva američke vojne nazočnosti na japanskom otoku Okinawa.

Japanski mediji javljaju kako se jedan američki helikopter počeo raspadati točno iznad dvorišta osnovne škole, što je rezultiralo ozljedama djeteta. 

Pročitajte i ovo Policija, ilustracija Udaljio se na Laništu Pronađen 14-godišnjak zbog kojeg je policija aktivirala alarm koji se pali samo iznimno Ilustracija Tlo ne miruje VIDEO Snažan potres pogodio Japan

U srijedu ujutro, objekt veličine oko jedan metar pao je na igralište osnovne škole prepuno djece u blizini američke vojne baze Futenma u japanskoj prefekturi Okinawa. Objekt je naknadno identificiran kao prozor s helikoptera, zajedno s okvirom, a pao je s američke letjelice CH-53 koja je letjela iznad školskih terena.

Dužnosnici osnovne škole Futenma Daini u gradu Ginowanu izjavili su kako je objekt pao u školsko dvorište nešto iza 10 sati ujutro po lokalnom vremenu, te da je 10-godišnji dječak pretrpio ozljede lijeve ruke, piše NHK World.

Američka vojska je preuzela odgovornost za pad prozora s helikoptera, no nisu pojasnili kako se to točno dogodilo. Ispričali su se za "neugodnosti prouzročene zajednici" i objavili kako je "istraga o nemilom događaju u tijeku". 

Ovo nije prvi takav incident pa je stanovništvo s razlogom zabrinuto. Prošli tjedan je s američkog zrakoplova također ispao objekt dok su letjeli iznad dječjeg vrtića na istom području. U listopadu je japanski ministar obrane dao obećanje da će "prizemljiti" sve letove CH-53E na Okinawi na "neodređen period", nakon što se jedan zrakplov srušio na otoku. 

1959. godine američki borbeni zrakoplov srušio se na osnovnu školu Miyamori u gradu Uruma pri čemu je poginulo 18 osoba, od kojih 11 školaraca. Tijekom vojne vježbe 1965., prikolica s padobranima koja je visila s transportnog zrakoplova pala je na naseljeni dio u selu Yomitan i ubila učenika osnovne škole.

Ti incidenti, ali i česti skandali s američkim vojnim osobljem, doveli su do velikih prosvjeda lokalnog stanovništva i dužnosnika koji nisu sretni zbog američke vojne prisutnosti na Okinawi.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene