Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pobunjenici u defenzivi

Ofenziva u Libiji, jake borbe u Zaviji i Ras Lanufu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Snage sigurnosti lojalne libijskom čelniku Moameru Gadafiju pokrenule su u petak ofenzivu kako bi pod svoj nadzor vratile grad Zaviju, 50 kilometara zapadno od Tripolija, a stižu vijesti da sukobi bijesne i u udaljenom Ras Lanufu, javljaju agencije pozivajući se na očevice.

Pobunjeničke snage u defanzivi su i potisnute su na središnji trg u Zaviji, na kojem se oko 2000 ustanika priprema braniti do kraja, rekao je njihov glasnogovornik. 'Nalazimo se na trgu, sve naše snage su ovdje', rekao je Jusef Šagan. 'Trg je siguran ali oni (vladine snage) napadaju s istoka i zapada. Borit ćemo se do kraja'.

Šagan je rekao da su tri pobunjenička vojnika ubijena, a 40 je osoba ranjeno. Međutim, po izjavama očevidaca najmanje 30 pobunjenika je ubijeno, a među njima je i njihovi zapovjednik. Situacija u Zaviji, koja je najbliže pobunjeničko područje Tripoliju i grad s naftnom rafinerijom, posebno je neugodna za libijske vlasti koje nastoje pokazati da nadziru barem zapad zemlje.

Pročitajte i ovo Ilustracija stručnjaci objasnili Velika vojna analiza: Ovo su tri pravca kojima bi rat u Ukrajini mogao ići 2024. godine Slika nije dostupna Borbe bjesnile cijelu noć Libanon: U novim sukobima 16 ozlijeđenih

>> Drama u Libiji: Deseci tisuća ljudi čekaju svoj red na granici

Gadafijeve snage, po izjavama očevidaca, topništvom u petak napadaju pobunjenike u Ras Lanufu, grad s lukom i naftnim terminalom 600 kilometara istočno od Tripolija, koji je navodno još uvijek pod kontrolom režima. Najmanje su četiri osobe ubijene u tim napadima, javlja AFP.

Pobunjenici pak tvrde da su potisnuli snage odane libijskom vođi Moameru Gadafiju iz grada Ras Lanufa i zauzeli taj grad na istoku zemlje. Izjavila su to dva pobunjenika u telefonskom razgovoru za Reuters, dok libijske vlasti tvrde da je još uvijek pod njihovom kontrolom. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene