Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zabrana prodaje turistima

Odzvonilo narko-turizmu u Nizozemskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nizozemska vlada sve je više zabrinuta nuspojavama koje izaziva njihov tolerantni pristup lakim drogama pa je odlučila 'srezati' narko-turizam. Tako se odskora u popularnim 'coffee shopovima' hašiš i marihuana više neće prodavati nikome osim lokalcima.

Već u srpnju vladina je komisija za nadzor objavila 'kako se situacija otela kontroli', te kao rješenje predložila 'da coffee shopovi ponovno budu ono što su prvotno i bili - mjesta okupljanja za lokalce, a ne opskrbljivači za konzumente iz susjednih zemalja', a Vlada je sada i odlučila prihvatiti savjet svog tijela.

Pročitajte i ovo Prosvjed protiv masovnog turizma u Španjolskoj - 2 masovni turizam Najveći otok u Španjolskoj i popularna destinacija buni se zbog turista: "Kupnja nekretnina je nemoguća misija" Nestor Isidro Perez Salas Izručen SAD-u Uhićen brutalni El Nini: Vodio je skupinu koja prolazi obuku u vojnom stilu, a zadatak su im otmice, mučenja i ubijanja

Prve zabrane na granici s Belgijom

'Prodaja hašiša i kanabisa u coffee shopovima mora biti limitirana i težiti tome da bude orijentirana isključivo na lokalne korisnike', stoji u priopćenju nizozemske vlade samo nekoliko dana uoči stupanja na snagu zabrane koja će prvotno zahvatiti osam coffee shopova na granici s Belgijom koje godišnje pohađaju milijuni turista. Vlasnici istih su se žalili zabranu, a sud će konačnu odluku donijeti sutra. 'Konsenzus je postignut - turistima mora biti otežana kupnja droge u Nizozemskoj', kazala je glasnogovornica ministarstva pravosuđea Karen Temmink

Turisti su im problem?

Nizozemska je 1976. dekriminalizirala konzumaciju i posjedovanje ispod 5 grama kanabisa, a od tada se diljem zemlje otvorilo oko 700 licenciranih coffee shopova. Paradoksalno, uzgoj je i dalje ostao ilegalan pa je ta dvije milijarde eura godišnje vrijedna 'industrija' u rukama kriminalnog miljea. S druge strane, neka granična mjesta i gradovi već se neko vrijeme žale kako im tjedno dolaze deseci tisuća turista, uglavnom iz Belgije, Francuske i Njemačke. Kako bi riješili problem i u Amsterdamu će se uskoro prepoloviti broj coffee shopova, a ostali će gradovi zatvoriti one koji se nalaze u blizini škola. U južnoj provinciji Limburg 30-ak coffee shopova je nedavno objavilo kako će od iduće godine raditi kao privatni klubovi samo za članove i reducirati dnevni limit s pet grama na tri grama po osobi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene