Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na terenu i spreman

ODOH U MARINCE Ruski robot-ubojica i službeno ušao u vojsku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski marinci dobili su novog pomoćnika. Ima gusjenice, tri tube za ispaljivanje granata te tešku strojnicu montiranu na kupolu. Njegove "oči" su kamera, a njegov mozak ruski vojnik, koji sa sigurne udaljenosti njime upravlja. Riječ je u sustavu "Platforma-M".

Platforma-M je prvi put javno predstavljena 2014. godine, a riječ je o mini tenku na daljinsko upravljanje i s impresivnim naoružanjem. Taj tenkić na sebi ima i kameru pomoću koje operater upravlja Platformom, a pomoću najobičnijeg kontrolora upravlja i naoružanjem koje se na njoj nalazi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Već se događalo Rusija bombardirala Rusiju! "Vojska je sve morala uništiti na licu mjesta" Vladimir Putin Jedna od sankcija Rusija upozorava Europu: Naša je odmazda spremna!

Osim toga, njime se može i uhoditi neprijateljske položaje te izviđati situacija na nepoznatom terenu, bez potrebe riskiranja ljudskih života.

Najnovije fotografije tog sustava objavio je korisnik "smitsmitty" na stranicama livejournal.com. Portal English Russia piše da je bloger Youri fotograf koji stoji iza korisničkom imena "smitsmitty".

'Točkica' je spreman za rat!

Spomenuta platforma ima i jedan adut, koji bi trebao posebno utjerati strah u kosti protivniku. Naime, može je se programirati da se sama kreće, otkriva i borbeno djeluje protiv neprijatelja.

Isto tako, tenkić na sebi nosi i oklopne ploče za zaštitu, može ga se obojati u kamuflažne nijanse ili ga presvući kamuflažnom mrežom, radi boljeg prikrivanja u prirodi, a ima mogućnost djelovanja i po noći.

Razvoj Platfome-M trajao je pune 4 godine, a rezultat je u potpunosti autonoman mini tenk težine svega 800 kilograma. Dug je 160 i visok 120 centimetara, a njime se može upravljati i s udaljenosti do 1,5 kilometara.

Operator s fotografije blogeru Youriju je rekao kako je upravljanje tim ruskim robotskim vozilom zapravo vrlo jednostavno. "Kao da igrate računalnu igru", kaže.

Platforma-M može evakuirati i ranjene s bojnog polja, a baterija joj traje punih 48 sati.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene