Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mosquirix

SPASIT ĆE MILIJUNE ŽIVOTA Nakon 30 godina dobili zeleno svjetlo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvo cjepivo protiv malarije, koje financijski podupire i Bill Gates, dobilo je zeleno svjetlo za distribuciju u subsaharskoj Africi.

Europska agencija za lijekove dala je pozitivnu ocjenu cjepivu Mosquirix nakon 30 godina istraživanja od strane GlaxoSmithKlinea i inicijative PATH.

Pročitajte i ovo Cijene ekskurzija; ilustracija - 1 Cijene samo rastu Sezona krizmi, pričesti, maturalaca i ekskurzija - sve je poskupjelo: Pogledajte na čemu se ne štedi Goranka Petrović, epidemiologinja Potvrđena i u Zagrebu Epidemiologinja o simptomima bolesti koja je vrlo opasna za malu djecu i dojenčad: "Rizik smrti je upravo u najmlađe djece, mlađe od godinu dana"

Cjepivo sada čeka ocjenu Svjetske zdravstvene organizacije, ali i odobrenje pojedinih zemalja u koje će biti distribuirano.

Istraživanja su pokazala da je cjepivo najučinkovitije kod beba u dobi od 5-17 mjeseci. Broj smrti od malarije u toj je dobio pao za gotovo 50 posto.

Humanitarna katastrofa u Africi: 'Postoje svi uvjeti za pojavu potencijalno smrtonosnih bolesti'

Mosquirix se daje maloj djeci jer se kod njih još uvijek izgrađuje imunološki sustav.

Za razliku od ostalih cjepiva koje napadaju bakterije i viruse, ovo cjepivo se bori protiv parazita i to na način da sprječava njegovo sazrijevanje i razmnožavanje u ljudskoj jetri u koju dospije nakon što uđe u krvotok.

Iako se malarija može i spriječiti i liječiti, u 2013. godini zabilježeno je 584.000 smrti od ove bolesti koju prenose komarci. 83 posto žrtava su djeca mlađa od 5 godina.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene