Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najavili konkretne odluke

Odluka o budućnosti eurozone: Hoćemo li se spasiti?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas će se održati novi sastanak čelnika svih 27 zemalja članica EU-a, nakon čega će odmah uslijediti summit šefova država ili vlada 17 zemalja eurozone.

Čelnici eurozone dogovorili su u nedjelju u Bruxellesu ciljeve i obrise strategije za rješavanje dužničke krize u eurozoni, a tada je rečeno da će se konkretne odluke donijeti na novom summitu u srijedu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Borba s političkom krizom Jedna europska zemlja odustaje od uvođenja eura u siječnju 2024., ministrica financija: "Nismo ispunili obećanja koja smo dali" Euro na bankomatu JEDNOSTAVAN RAZLOG Zašto na bankomatima dobivamo stare novčanice eura: Hrvatska kovnica izdala je kovanice, a što je s "hrvatskim" euronovčanicama?

Sveobuhvatna strategija obuhvaća pet područja - osiguranje održivih javnih financija i poticanje gospodarskog rasta, trajno rješenje za Grčku, jačanje zaštitne moći europskog fonda za financijsku stabilnost kako bi se spriječilo daljnje širenje krize, povratak povjerenja u bankarski sektor i bolje upravljanje te veću integraciju zemalja eurozone.

Analitičari predviđaju dva scenarija - ili neće biti nikakvog konkretnog dogovora, ili će biti dogovorene mjere koje neće imati trenutačni učinak. No, ako ne dođe do dogovora o konkretnim mjerama, očekuje se nastavak nestabilnosti financijskog tržišta eurozone i strepnja ima li EU uopće odgovor na pitanje kako se boriti protiv krize, pogotovo s obzirom na situaciju u Portugalu, Španjolskoj i Italiji.

U tom je slučaju moguć i daljnji pad eura, što bi moglo dovesti u pitanje opstanak valute.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene