Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pisanje slovenskog Dela

'Odluka je poruka da se naša vanjska politika kreira drugdje. Ovaj put u Beogradu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski list Delo posljendjih se dana osvrnuo na odustajanje Slovenije od sudjelovanja u paradi povodom 20. obljetnice Oluje.

Odluka Vlade da na vojnu paradu povodom 20. obljetnice operacije Oluja u Zagreb ne pošalje pripadnike vojske i tri zrakoplova dodatno će ojačati uvjerenje da nemama vlastitu vanjsku politiku, početak je teksta slovenskog Dela objavljenog u petak.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba - 3 Nova tehnologija Na ulicama uskoro novi niskopodni tramvaji: "Jedan košta kao manji dječji vrtić" Zoran Janković Velika istraga Pretresi širom Slovenije: Na udaru njihov najpoznatiji gradonačelnik, u sve umiješan i nogometni klub?

Odluka vlade da slovenski vojnici neće sudjelovati u obilježavanju Oluje poruka je ne samo domaćoj, nego i stranoj javnosti da se vanjska politika kreira drugdje. Ovaj put u Beogradu, stoji u tekstu.

Podsjetimo, slovensko ministrstvo obrane u srijedu je potvrdilo da će tri zrakoplova tipa Pilatus i deset pripadnika vojske sudjelovati u paradi, ali u četvrtak je stigla odluka slovenske vlade kako ipak neće.

'Uvrijedit će nas svatko tko ode na tu proslavu'

Predsjednik slovenske vlade objasnio je da sudjelovanje ne bi bilo primjereno jer "Slovenija niti organizira vojne parade niti sudjeluje u onima koje drugi organiziraju". Rekao je kako je nastao nesporazum jer je prva informacija bila da će mimohod u Zagrebu biti u okviru NATO-a, a kasnije se pokazalo da to nije točno.

Danas Delo piše kako je odustajanje Slovenije bilo tema medijskih napisa tijekom vikenda, te da je srbijanski ministar Ivica Dačić izjavio kako slovenski mediji Srbiji pripisuju puno veći utjecaj nego ga ona ima.

Podsjetimo, Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić izjavio je da Srbija niti jednoj zemlji nije slala prosvjedne note zbog mimohoda u povodu Oluje i poručio je da Beograd “neće likovati” zbog odluke pojedinih država da ne sudjeluju u vojnoj paradi u povodu obljetnice Oluje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene