Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ocijenio politički analitičar

'Odluka ICJ-a o Kosovu usporava autonomiju Vojvodine'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pozitivno mišljenje Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o neovisnosti Kosova neće otvoriti pitanje statusa Vojvodine.

Ali će usporiti započet proces decentralizacije i jačanja vojvođanske autonomije, rekao je za novosadski list politički analitičar Jovan Komšić. ICJ je krajem srpnja ocijenio da donošenje Deklaracije o neovisnosti Kosova nije kršenje međunarodnog prava, što je u Srbiji, koja odbija prihvatiti neovisnost Kosova, izazvalo oštre reakcije i negodovanja.

Pročitajte i ovo Xhelal Svecla Sudionici su identificirani Kosovski ministar unutarnjih poslova priziva podnošenje tužbe protiv napadača u Banjskoj: "Ta skupina bavila se kriminalnom djelatnošću i ranije" Eksplozija na Kosovu - 2 Policija na terenu VIDEO Eksplozija na Kosovu: Bačena ručna bomba pored motela, ima ozlijeđenih

'Fatalistička upozorenja pojedinih političkih aktera da bi se, poslije iznošenja stava ICJ-a, po kojem za donošenje deklaracije neovisnosti Kosova ne postoji zapreka u međunarodnom pravu, moglo otvoriti pitanje statusa i Vojvodine i Sandžaka, apsolutno su nerealna', drži Komšić.

Pitanje statusa Kosova i dalje kao Damoklov mač visi nad autonomijom Vojvodine, rekao je Komšić, član Vojvođanske akademije znanosti i umjetnosti, za novosadski list 'Dnevnik'. Dokle god postoji konflikt u procesu pregovora ili je zamrznut, dotle će afirmacija Vojvodine kao važne karike na putanji Srbije k Europi, biti u drugom planu, ističe Komšić.

U tom kontekstu akteri iz 90-ih u srbijanskom parlamentu žestoko se protive čak 'minimalnim inicijativama za decentralizaciju u Srbiji'. Komšić ipak drži da to nikako ne može biti razlog za zaustavljanje procesa modernizacije Srbije. Taj proces uključuje i jačanje autonomnih nadležnosti Vojvodine.

>> ICJ: Kosovo je smjelo proglasiti neovisnost

'Jer, gašenjem unutarnjih potencijala Vojvodine i gušenjem ideje decentralizacije, ne čini se dobro građanima cijele Srbije gdje god da žive', drži Jovan Komšić. No sadašnja vlast u Srbiji ipak se trudi izbjeći povode za poticanje lažne domoljubne, a u biti ratnoprofiterske ideologije, držio Komšić. Zaključio je i da se smanjuje broj takvih političkih aktera. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene