Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odvojio se od glečera

Odlomljeni ledenjak prijeti brodovima na putu Titanika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što se s glečera na Grenlandu odvojila santa leda četiri puta veća od Manhattana, znanstvenici pokušavaju predvidjeti što će se s njom sve događati.

Na putu ovog nezaustavljivog diva potencijalno se nalaze naftne platforme i brodske linije, a svaki sudar mogao bi biti fatalan, piše AAP. U najgorem slučaju, veliki komadi leda mogli bi stvoriti prometnu gužvu na oceanu, pa i na mjestu gdje je santa leda potopila Titanik 1912. godine.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ottawa Ubojstvo šokiralo predgrađe: U kući pronađeno šest tijela, četvero su djeca Slika nije dostupna NASA-ine fotografije Sve veći procjep: Odvaja se ledenjak veličine New Yorka?

>> Golema santa leda odvojila se od glečera

Ovo je ljeto doba gotovo biblijske klimatske pustoši diljem planete, s požarima koji divljaju u Rusiji i poplavama koje odnose živote u Aziji. Ali trenutak u kojem je došlo do lomljenja Petermannovog glečera, pri čemu se stvorio najveći arktički otok u pola stoljeća, mogao bi simbolizirati zatopljenje kakvo se nikada prije nije dogodilo, navodi AAP.

'Ne možete ga zaustaviti'

‘Taj komad leda tako je velik da ga ne možete zaustaviti da otpluta. Ne možete ga zaustaviti’, rekao je Jon-Ove Methlie Hagen koji se bavi proučavanjem glečera na Sveučilištu u Oslu. Istraživači rade na projekciji plutajućeg leda, koji se kreće prema Nares Starit te dijeli sjeverozapadnu obalu Greenlanda i kanadski otok Ellsemere.

Ako dođe do tjesnaca prije zimskog smrzavanja, a ono počinje sljedeći mjesec, vjerojatno je da će ga oceanske struje usmjeriti prema jugu te dovesti do istočne obale Kanade dok ne dođe do voda u kojima se nalaze naftovodi s kojih se sirovina brodovima prevozi u Newfoundland.

‘Tu postaje opasno’, rekao je Mark Drinkwater iz Europske svemirske agencije. Kanadska služba za led procjenjuje da će putovanje trajati jednu do dvije godine. Vjerojatno je da će se raspasti kada udari u drugi ledenjak i šiljaste otoke. Dijelovi će se početi topiti dok se kreće prema toplijim vodama. 'Ali neki bi dijelovi još uvijek mogli biti veliki’, upozorila je Trudy Wohlleben, kanađanka koja je prva primijetila masovni ledenjak na satelitskoj snimci 5. kolovoza.

Dovoljno je velik da predstavlja ozbiljnu prijetnju kanadskim naftnim platformama. Wohlleben kaže da kompanije koje se bave usmjeravanjem ledenjaka to mogu činiti s manjim komadima leda. 'Mislim da to ne bi mogli s ovako velikim ledenjakom’, rekla je Wohellben.

Grenlandski glečeri otpuštaju tisuće ledenjaka u Arktik svake godine, ali znanstvenici kažu da je ovo najveći u sjevernoj hemisferi od 1962. godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene