Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Moraju dogovoriti

Odgođen početak summita: Tko će na čelne pozicije u EU institucijama?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Početak izvanrednog summita čelnika Europske unije u srijedu u Bruxellesu odgođen je s 18 na 20 sati kako bi se dobila još dodatna dva sata za konzultacije oko imenovanja na vodeće položaje u europskim institucijama, potvrđeno je iz više diplomatskih izvora.

Šefovi država ili vlada 28 zemalja članica, među njima i hrvatski premijer Zoran Milanović, okupit će se u srijedu navečer kako bi se pokušali dogovoriti o imena budućeg predsjednika Europskog vijeća i visokog predstavnika za vanjske poslove i sigurnost.

Pročitajte i ovo Zlata Hrvoj Šipek i Ivan Turudić tijekom Turudićeve prisege pred Saborom Osvrnula se i na Turudića Hrvoj Šipek: "Turudić do stupanja na dužnost nema nikakve ovlasti" Predsjednik Zoran Milanović s predstavnicima Mreže mladih Hrvatske - 1 Na sastanku s predsjednikom Iz Mreže mladih Hrvatske podsjetili na svoj zahtjev: "Savjet mladih RH ne bi smio imati ovlast koordinirati rad ostalih udruženja mladih"

Čelnici bi na ovome summitu trebali izabrati barem visokog predstavnika, jer je on ujedno i potpredsjednik Europske komisije te stoga mora proći postupak saslušanja u Europskom parlamentu kao i ostali povjerenici. S druge strane, izbor novog predsjednika Europskog vijeća može još čekati i ne isključuje se mogućnost da se u rujnu sazove novi summit na kojem bi se o tome odlučivalo.

Odgoda početka sastanka znak je da još nema konsenzusa oko mogućih imena. Još uvijek nema službenog prijedloga za visokog predstavnika, a neslužbeno, talijanska ministrica Federica Mogherini ima dobre izgleda da bude izabrana. Za tu poziciju još se spominju Bugarka Kristalina Georgijeva, sadašnja povjerenica u Europskoj komisiji i poljski ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski.

Juncker izabran za predsjednika Europske komisije

Poljski list Rzeczpospolita je objavio da je njemačka kancelarka Angela Merkel predložila poljskom premijeru Donaldu Tusku da preuzme dužnost predsjednika Europskog vijeća, što on odbija. Tu informaciju za sada nitko službeno ne potvrđuje, ali o Tusku se kao predsjedniku Europskog vijeća govori već tri godine.

Prema nekim spekulacijama, kada bi Tusk bio izabran za predsjednika Europskog vijeća, to bi otvorilo put za izbor Federice Mogherini za visoku predstavnicu. Ako visoki predstavnik dolazi s lijevog centra, što je slučaj s talijanskom ministricom, onda ljevica ne može računati na položaj predsjednika Europskog vijeća, koji bi onda pripao najvjerojatnije desnom centru, kojem pripada Tusk. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene